Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriel Oprea, absolvit de acuzaţiile de plagiat

oprea_2.jpg

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a examinat suspiciunea de plagiat în urma unor informaţii apărute în presă
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a examinat suspiciunea de plagiat în urma unor informaţii apărute în presă

Suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată, a stabilit, miercuri, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestor sesizări la nivel naţional. Anunţul a fost făcut de Ministerul Educaţiei.

"În urma sesizării având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional în cazul persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea numărul 2.165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat", conform unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, transmis miercuri.

Conform sursei citate, lucrarea a fost analizată de "specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic", în urma solicitării Consiliului Naţional de Etică.

În 2 iulie, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat că va examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne şi premier interimar, în urma unor dovezi apărute în presă.

O sesizare privind plagierea lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost depusă la Universitatea Bucureşti, ministrul Afacerilor Interne spunând că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este "principala sursă de zvonuri şi minciuni" îndreptate împotriva sa.

Potrivit lui Oprea, sesizarea de plagiat, ca şi sesizarea depusă la ANI pentru verificarea declaraţiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum şi "alte încercări" de a-l denigra îl au ca autor pe Ioan Sîrbu.

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus că lucrarea sa de doctorat, elaborată sub îndrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este "un document public şi este la dispoziţia oricui doreşte să o răsfoiască, să o citească sau să o analizeze în detaliu".