Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Claudia Țapardel: Important e să consolidăm construcţia europeană, nu să o afectăm prin măsuri radicale

tapardel.jpg

Claudia Țapardel

Europarlamentara PSD, Claudia Ţapardel, e de părere  că Grecia şi instituţiile europene vor ajunge în final la un compromis, iar Atena nu va părăsi zona euro. Va fi un proces în care ambele tabere  trebuie sa renunte la tonul agrresiv si sa dea dovada de echilibru, spune eurodeputata. În context, ea atrage atenția: nu luăm măsuri radicale care nu sunt luate împotriva unui premier, ci sunt luate împotriva unui stat.

"Din cauza situaţiei destul de grave din Grecia, dincolo de problema economică, am ridicat şi problema securităţii turiştilor - pentru că este şi o problemă de securitate pentru toşi turiştii care vizitează Grecia, inclusiv pentru turiştii români.

Pentru că în momentul în care nu mai poţi scoate bani de la bancomat este totuşi o problemă de siguranţă şi de securitate. Te întrebi dacă instituţiile publice mai funcţionează, dacă poliţia mai funcţionează, dacă asistenţa medicală din Grecia mai funcţionează. Sunt nişte aspecte foarte importante pentru turişti, inevitabil trebuie ridicată această problemă.

Mai ales că pentru Grecia turismul este principala sursă a PIB-ului. Deci e important să aibă turişti pentru a susţine economia grecească, aflată într-o criză acută, dar în acelaşi timp trebuie să-i protejăm şi pe turiştii străini care vizitează Grecia."

 

Rep: Presupun că este şi în interesul Greciei..

 

C.Ţ: Evident. De aceea am şi făcut un apel atât la reprezentanţii instituţiilor europene, cât şi la guvernul elen de a avea o atitudine responsabilă, de a da un mesaj de seriozitate, de a imprima acea nevoie de normalitate.

 

Rep: În Parlamentul European au fost dezbateri aprinse. Aţi asistat la ele. Spuneţi-ne care este acum pulsul în Legislativul European. Ce se va întâmpla în continuare?

 

C.Ţ: Eu cred că într-un final se va ajunge la un comun acord. Eu cred că poporul elen nu s-a exprimat împotriva UE, ci dimpotrivă, a fost un mesaj de întărire a proiectului european. Şi cred că se va ajunge la un punct în care atât autorităţile europene cât şi reprezentanţii guvernului elen vor ajunge la un acord care va fi atât în interesul Greciei sau să sprijine această ţară pentru că nu măsurile de austeritate sunt o soluţie. Vă amintesc de anul 2010 în România, când s-au tăiat pensii, salarii, etc.

Nu austeritatea este soluţia, dimpotrivă, solidaritatea. O modalitate de a găsi un sprijin pentru guvernul şi poporul grec. Aceasta ar fi soluţia. În acelaşi timp trebuie să ne gândim că o criză acută în Grecia afectează din punct de vedere economic şi stabilitatea regională, aici făcând referire şi la România, dar afectează întreaga stabilitate a Uniunii Europene.

De aceea cred că trebuie să se găsească o soluţie care să se bazeze pe solidarite şi în niciun caz pe austeritate. Pentru că aşa cum românii nu au putut suporta masurile de austeritate, asa nici poporul grec nu le poate suporta.

 

Rep: Mai este timp? Pentru că duminică este un nou summit crucial.

 

C.Ţ: Din discuţiile pe care le avem aici cu reprezentanţii instituţiilor europene, cu domnul Schulz   (n.r. preşedintele Parlamentului European), cu liderii grupurilor politice, vă spun că sunt în permanentă discuţie cu guvernul elen.

Deci timp este, se negociază permanent, eu sunt optimistă că se va ajunge la o concluzie favorabilă atât pentru Grecia cât şi pentru întreaga UE.

Cel mai important este să nu exagerăm această criză şi să nu luăm măsuri radicale care nu sunt luate împotriva unui premier, ci sunt luate împotriva unui stat. Şi atunci cred că trebuie să avem o atitudine de echilibru.

 

Rep: Totuşi, mesajul preşedintelui Comisiei Europene a sunat ca un ultimatum. A cerut imperios Greciei să vină cu un plan de măsuri. Ce se va întâmpla dacă Grecia nu va veni cu aceste măsuri. Va mai fi acordat acest timp şi în ce condiţii va fi acordat pentru că  băncile elene rămân închise.

 

C.Ţ: Este evident că nu va exista un plan de austeritate categoric impus de instituţiile europene şi de FMI, ci va exista o negociere şi o soluţie de compromis. Pentru că aceasta este regula la nivel european.

Sunt necesare nişte măsuri, dar nu nişte măsuri de austeritate care să ducă la asuprirea poporului grec într-o manieră insuportabilă.

Trebuie să se găsească o soluţie de echilibru. Evident că şi Grecia are datoria faţă de instituţiile europene care au creditat-o să ramburseze aceste datorii. Trebuie să existe un acord reciproc avantajos. Şi eu cred că se va ajunge la acest acord.

E o perioadă tensionată. Evident că atunci cand sunt situaţii de criză atitudinile sunt mai agresive decât ar trebui, dar în final eu cred că se va ajunge la o soluţie de compromis care va ajuta în primul rând poporul grec şi în al doilea rând stabilitatea economică regională şi a UE. Compromisul va fi de ambele părţi.

 

Rep: Aşadar dumneavoastră nu credeţi în scenariul Grexit?

 

Nu, şi nici nu cred că ar fi util pentru uniunea economică şi monetară şi pentru UE ca Grecia să părăsească zona euro.

Cred că important e să consolidăm construcţia europeana şi nu sa o afectăm prin măsuri radicale.

Cred că e nevoie de un pic de echilibru şi poate de mai multă diplomaţie în ceea ce priveşte comunicarea cel puţin cea publică.

 
Eurodeputata PSD, Claudia Țapardel, intervievată de Andreea Orosz