Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FADERE: Românii care lucrează la negru în Grecia, neplătiți

Criza elenă îi loveşte și pe românii din Grecia. Mulți dintre aceștia lucrează la negru și nu își mai primesc salariile, explică la RFI președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, Daniel Țecu.

“În  Grecia în acest moment sunt 50 de mii de români care lucrează legal și după spusele asociațiilor de români din Grecia ar mai fi încă 150 de mii. Ce se întâmplă, la fel ca în Spania, Italia, Franța și o mică parte și în Germania, sunt români care lucrează ilegal în mod special din cauza faptului că nu au vrut să îi angajeze legal, românii ar dori să lucreze legal însă nu vor să îi angajeze legal. Și în Grecia sunt în jur de 150 de mii de români. Problema este că toți acești români care lucreaza ilegal sunt in situatii rele.

O parte dintre ei nu au mai primit bani pentru că nemaiexistând cash, oamenii nu au cu ce sa ii mai plateasca, nu au asigurare, nu pot merge la spital , nu pot sa se trateze, nu contribuie la fondurile pentru pensii. Este adevarat ca o mare parte dintre ei ar dori sa plece maine de acolo. Eu cunosc deja persoane care au plecat în Germania, în Anglia, alții în țările nordice, foarte puțini în Spania și Italia insa marea majoritate spun că inca vor sa mai astepte, au incredere ca Grecia va gasi o solutie sa se redreseze, fiind acum perioada de concedii,  o mare parte dintre ei vor merge in concedii si vor astepta pana in septembrie momentul in care vor lua o decizie daca mai raman sau nu in Grecia.”

Spre ce destinatii ar trebui să se îndrepte în aceste condiții  tinerii în căutarea unei slujbe în această vară?

Andreea Orosz a stat de vorbă cu Daniel Ţecu, presedintele FADERE (AUDIO).  

 
Daniel Ţecu, presedintele FADERE, intervievat de Andreea Orosz