Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande: Programul grec de reforme, serios şi credibil

hollande_programul_grec_de_reforme_serios_si_credibil.jpg

François Hollande şi Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)
François Hollande şi Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Noile propuneri prezentate joi de Guvernul grec arată voinţa acestuia de a rămâne în zona euro, spune preşedintele francez, François Hollande. El apreciază că programul prezentat de Atena este "serios şi credibil".

Potrivit lui François Hollande, "grecii tocmai au arătat că sunt hotărâţi în voinţa de a rămâne în zona euro, deoarece programul pe care-l prezintă este serios şi credibil, iar apoi deoarece îl vor supune aprobării Parlamentului, ceea ce va arăta forţă, angajament şi, adaug eu, curaj".

"Acum este necesar să fie angajate discuţii, să fie reluate negocieri, dar cu voinţa de a finaliza", spune preşedintele francez.

"Aceasta este abordarea Franţei, de a face totul ca să se ajungă la un acord bun, un acord care să respecte regulile europene, să-i respecte totodată pe greci, pentru că ei au suferit mult, de mai mulţi ani, însă în acelaşi timp, este necesar ca ei să înţeleagă că reformele sunt indispensabile", afirmă François Hollande.

Creditorii urmează să evalueze pachetul de măsuri pe care Grecia l-a propus în schimbul unui nou plan de salvare, în valoare de 53,5 miliarde de euro.

Între măsurile propuse joi de greci se află un pachet de tăieri a cheltuielilor, a pensiilor şi creşterea impozitelor şi taxelor.

Oficiali din cadrul zonei euro urmează să le examineze vineri, la Bruxelles, iar Parlamentul grec urmează să pronunţe asupra lor ulterior tot vineri.

Pachetul de măsuri îl reflectă aproape fidel pe cel avansat de creditori pe 26 iunie, dar care a fost respins de greci prin referendumul din 5 iulie.

Dacă Eurogrupul ajunge la un acord sâmbătă, s-ar putea să nu mai fie nevoie ca liderii europeni să se întrunească duminică într-un summit de urgenţă, potrivit unui oficial european.