Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit crucial pentru Atena

Zona euro urmează să dea un aviz decisiv asupra ultimelor propuneri de reformă ale Atenei. Miniştrii de finanţe s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta planul de reformă trimis de Grecia.

Mnistrii de finante ai zonei euro discuta la Bruxelles planul de reforma propus joi de Atena. CE, BCE si FMI au evaluat noile planuri de reforma ale Greciei, iar creditorii internationali sunt multumiti, in principiu, de reformele propuse de guvernul grec in vederea obtinerii unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, au declarat surse sambata.

Presedintele Eurogrup citat de AFP prevede ca reuniunea Eurogrup va fi "foarte dificila deoarece reformele nu sunt suficiente iar principala problema este "increderea".,

Si ministrul de finante olandez a declarat ca mai multe guverne europene "au indoieli serioase" cu privire la angajamentul Atenei.

Mai optimist este comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care a apreciat că punerea rapid în aplicare a reformelor în Grecia reprezintă "cheia pentru toate" în vederea ajungerii la un acord care să permită supravieţuirea financiară a statului elen.

Şefa FMI, Christine Lagarde, a declarat la sosirea la Bruxelles că se aşteaptă la "progrese semnificative" în vederea deblocării unui nou program de ajutor pentru Grecia.

Grecia, care riscă falimentul, poate accesa acest nou eventual plan internaţional de salvare doar după ce ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali asupra reformelor economice pe care Atena urmează să le implementeze în schimbul acestui ajutor.

Un nou plan de salvare în valoare totală de 74 de miliarde de euro este avut în vedere, a declarat pentru DPA o sursă UE, sub protecţia anonimatului.