Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimele 24 de ore pentru Grecia, Summitul a fost anulat.

Miniştrii de finanţe din zona euro nu au luat nici o decizie însă presa britanică scrie că Germania ar fi propus un Grexit temporar de 5 ani. 

UPDATE: La Bruxelles va avea loc totuşi un summit duminică, este vorba despre întâlnirea şefilor de stat şi de guvern din zona euro.

Semnalele care vin de la Bruxelles arată cât de mari sunt diferenţele dintre membrii Eurogrupului. Sâmbătă, după nouă ore de întâlnire, miniştrii de finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă la o înţelegere: acceptă sau nu planul de reforme propus de Grecia. Miniştrii din mai multe ţări au spus că nu au încredere în planul grecesc. Printre ţările care blochează se numără Gemania şi Finlanda. Premierul finlandez a fost chiar mandatat de parlamentul său să negocieze ieşirea Greciei din zona Euro.

Germania a venit pe de altă parte cu propunerea ca Grecia să iasă temporar, pentru cinci ani, din zona euro. O sursă diplomatică spune că mai mult de jumătate dintre ţările din Eurogrup consideră că propunerile greceşti sunt insuficiente. În acelaşi timp, Franţa şi Italia sunt de partea Greciei şi spun că trebuie găsit un acord.  Duminică dimineaţă, premierul italian Matteo Renzi a avut un ton vehement faţă de Berlin : « ÎI spun Germaniei că nu se poate continua aşa! Nu poţi să umileşti un partener european! Grecia a cedat deja foarte mult!  » insistă şeful guvernului italian.

Miniştrii de finanţe europeni se întâlnesc din nou duminică şi apoi are loc reuniunea şefilor de stat şi de guvern din zona euro, în număr de 19. 

Anularea celeilalte reuniuni, la care urmau să participe toţi şefii de stat şi de guvern, inclusiv Klaus Iohannis, e însă un semnal prost. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis anunţă chiar că e « foarte puţin probabil » ca liderii zonei euro să dea undă verde pentru negocierea unui nou plan de sprijin pentru Grecia, care riscă astfel să părăsească zona euro.

UPDATE: Summit-ul extraordinar al liderilor ţărilor membre ale Uniunii Europene, pe tema Greciei, programat duminică după-amiaza, a fost anulat, în aşteptarea unei decizii a miniştrilor de Finanţe din zona euro privind Grecia, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. România ar fi urmat să fie reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis.
 

După 9 ore de discuţii tensionate, Eurogrupul nu a ajuns la nici o decizie în privinţa Atenei. În acest context, cotidianul britanic The Telegraph anunţă că "Mai sunt 24 de ore pentru a salva moneda euro din pragul colapsului".

Între timp Germania se pregăteşte de "Grexit". Cea mai sumbră ipoteză vine de la ministrul german de Finanţe care a declarat pentru publicaţia "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" că ţara sa ia în calcul o ieşire temporară a Greciei din uniunea monetară. Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe a declarat ca propunerile Greciei nu conţin reforme în domenii esenţiale pentru modernizarea ţării, susţinerea creşterii economice şi dezvoltarea sustenabilă pe termen lung"

Ministrul german al Finanţelor ar fi propus un Grexit temporar de 5 ani, potrivit unor surse aproapiate discutiilor, citate de cotidianul The Telegraph. Oficialul german ar fi propus ca Grecia să primească ajutoare umanitare în perioada de 5 ani în care ar urma să iasă temporar din zona euro. Grecia are două variante, în viziunea oficialului german. Ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte Zona Euro pentru cel puţin cinci ani. Poziţia ministrului german de Finanţe este susţinută şi de cancelarul Angela Merkel, scrie presa britanică. Însă niciuna dintre aceste două variante nu a fost discutată la întâlnirea Eurogrupului, mai spun jurnaliştii.

Discuţiile vor fi reluate duminică la prânz, în cadrul summitului extraordinar al Uniunii Europene unde se va decide dacă austeritatea propusă de Alexis Tsipras este suficientă pentru salvarea Greciei.

Ziua de duminică a fost stabilită ca termen-limită, în contextul în care liderii UE urmează să se întălnească duminică după-amiază pentru a stabili viitorul curs al Greciei. Temeri cu privire la faptul că ţara ar putea să intre în faliment şi să iasă din zona euro au reînviat.