Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nerăbdare la Atena în aşteptarea unei decizii a Eurogrupului

grecia.jpg

Înghesuială la o bancă elenă. REUTERS/Stefanos Rapanis

În Atena, oamenii aşteaptă decizia Europei cu nerăbdare, îngrijoraţi, furioşi sau plini de speranţă, notează AFP în pagina electronică.

France Press a stat de vorbă cu Angelos Panolas, un tânăr şomer din atena. Tânărul nu este optimist, după tensiunile din timpul reuniunii Eurogrupului. "Obţinerea unui acord va fi foarte dificilă. Eu nu-i văd pe partenerii europeni dispuşi să ofere cadouri grecilor", se confesa el jurnalistilor de la AFP.

Tot aceştia remarcă faptul că tânărul nu este îngrijorat. "Ce-o fi, o fi", spune el, care înclină să creadă că, mai degrabă, "Grecia nu va părăsi zona euro".

Pe de alta parte, un pensionar, Yannis Theodoridis, remarcă faptul că "aceste ultime zile sunt foarte dure", "nu prea mai dormim, toată lumea este îngrijorată, nu mai sunt bani, băncile sunt închise".

El este furios pe guvernele greceşti, "care n-ar trebui să-şi mai râdă de oameni' şi se întreabă "dacă să mai creadă în ceva".

În orice caz, în opinia sa, "dacă revenim la drahmă, s-a terminat totul, va fi o catastrofă şi nu vom putea să ne întoarcem de unde am plecat".

Irini Karanasiou, în vârstă de 77 de ani, crede, de asemenea, că "partenerii europeni sunt duri cu Guvernul grec", dar că, în acelaşi timp,  grecii sunt şi ei vinovaţi de această situaţie", deoarece "nu eram pregătiţi să negociem cu ei la început". Irini preferă să nu se gândească la Grexit.

- "Ei ar trebui să iasă din Europa", mai spune Irini.

"Suntem, evident, stresaţi şi ne este frică pentru viitorul ţării noastre", spune Katerina, în vârstă de 23 de ani, ghid turistic. "Creditorii exagerează şi deturnează adevărul pentru a arăta o faţă urâtă a Greciei", crede ea, subliniind că "asta nu ajută lucrurile să avanseze".

Nikos, alt pensionar, este foarte furios pe "(ministrul german de Finanţe Wolfgang) Schäuble şi pe alţii, care vor face în curând parte din trecut, iar istoria îi va judeca. Eu cred că ei comit o greşeală fiind atât de duri cu Grecia. Ei încearcă să dea Grecia afară din propria casă!".

El mai spune că "dacă vedem ceva «Made in Finland» nu vom cumpăra". Finlanda este una dintre cele mai dure ţări cu Grecia. "Aceşti oameni sunt atât de reci. Ei sunt cei care ar trebui să plece din Europa", tranşează el.

Însă, în opinia sa, "Europa vrea Grecia. Nu văd de ce ei nu s-ar pune de acord".

Amintim, ministrul finlandez al Finanţelor a fost somat sâmbătă de către Parlamentul ţării sale să negocieze o ieşire a Greciei din zona euro (Grexit), a anunţat televiziunea publică Yle, citată de AFP.

Deputaţi şi reprezentanţi ai Ministerului finlandez de Finanţe s-au reunit sâmbătă după-amiaza la Helsinki pentru a defini mandatul Guvernului în cadrul negocierilor în curs la Bruxelles.

Potrivit unor surse apropiate acestor negocieri, citate de Yle, partidul eurosceptic Adevăraţii Finlandezi a cerut ca Finlanda să se opună unui nou plan de ajutorare din partea zonei euro pentru Grecia şi ca Helsinki să susţină ideea unui Grexit.