Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baconschi: S-a creat o diferenţă de abordare a crizei din Grecia

baconschi_creat_diferenta_abordare_crizei_grecia.jpg

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi
Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi

Este nevoie de un compromis între Berlin şi Paris pe tema crizei din Grecia, pentru a nu transmite sentimentul că tandemul franco-german s-a decuplat complet. Iată ce spune la RFI fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.

În opinia fostului şef al diplomaţiei române, "deocamdată e o chestiune de reglare a raporturilor dintre creditorul principal al UE, care e Germania şi unul dintre clienţii săi mai puţin ascultători, care totuşi a continuat să cumpere bunuri germane în ultimele decenii".

Teodor Baconschi e de părere că "s-a creat această diferenţă de abordare a crizei elene. Am văzut cu toţii că de pildă Franţa împreună cu Italia şi Cipru se situează pe o poziţie mult mai blândă faţă de Atena şi cred că e nevoie de un compromis şi între Berlin şi Paris în această privinţă, tocmai pentru a nu transmite în interiorul UE şi în afara ei sentimentul că tandemul franco-german s-a decuplat complet".

Un proiect de compromis pentru a menţine Grecia în zona euro a fost pus pe masă de cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, François Hollande, premierul elen, Alexis Tsipras şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro, potrivit unei surse apropiate discuţiilor, citate de AFP.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Magda Prelipceanu, despre Grecia