Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană la RFI: România probabil va mai sta mulţi ani până va fi acceptată în clubul euro

geoana_rfi_romania_probabil_va_mai_sta_multi_ani_pana_acceptata_clubul_euro.jpg

România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019.
România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019.

Zona euro va fi foarte ezitantă în a mai permite intrarea unor state nepregătite în clubul euro, declară la RFI fostul ministru de Externe, senatorul Mircea Geoană.

În opinia lui Mircea Geoană, "Europa este divizată, să nu ne ascundem după deget, între Nordul ceva mai disciplinat financiar şi Sudul un pic mai relaxat, între noii membri şi vechii membri, între membrii Eurozonei şi cei ca România, care probabil vor mai sta mulţi ani de zile până vor fi acceptaţi în clubul select al Uniunii Europene. Există anumite diferenţe de abordare. Nu sunt convins, cunoscând destul de bine modul în care se joacă acest joc diplomatic şi foarte complex la nivel european, că nu avem poate în spate şi o înţelegere între Germania şi Franţa, cu privire la poliţistul bun, poliţistul rău. E posibil ca fiecare să aibă nevoie pentru opinia publică proprie, mă refer aici la cancelarul german şi la preşedintele Hollande, la alţi lideri, cum este premierul finlandez, care are o majoritate foarte complicată, ca fiecare să joace o anumită diferenţiere tactică între poziţiile domniilor lor".

Fostul ministru de Externe afirmă că "zona euro, în frunte cu Germania, cu Franţa şi cu ceilalţi care reprezintă nucleul dur vor fi foarte ezitanţi în a mai permite intrarea unor state nepregătite, fie cu politică dezlânată din punct de vedere financiar, fie cu o lipsă de competitivitate structurală în economie, în a deveni membri în zona euro şi a mai păţi ce s-a întâmplat acum cu Grecia".