Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord la Bruxelles privind Grecia. "Nu va exista un Grexit"

ultima_ora_acord_la_bruxelles_privind_grecia.jpg

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (s) şi şeful Consiliului European, Donald Tusk (Foto: Reuters/Yves Herman)
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (s) şi şeful Consiliului European, Donald Tusk (Foto: Reuters/Yves Herman)

Liderii zonei euro au ajuns luni la un acord cu privire la Grecia. Acordul priveşte un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali. TOATE REACŢIILE, ÎN ŞTIRE.

ACTUALIZARE 9: Să notăm ce se întâmplă pe pieţele financiare. De când s-a anunţat acordul, bursele europene sunt în creştere, iar moneda euro câştigă puternic teren în faţa dolarului.

 

ACTUALIZARE 8: Despre ce e vorba în plan? Pe scurt, Grecia va primi între 82 şi 84 de miliarde de euro în următorii trei ani, dar se angajează în schimb la un plan de reforme.

 

ACTUALIZARE 7: Premierul elen, Alexis Tsipras, după ajungerea la un acord privind Grecia: "Am dus o luptă dură. Ne vom confrunta cu decizii dificile. Am reuşit să restructurăm datoria şi să ne asigurăm finanţarea pe termen mediu. Grecia va continua bătălia, pentru a putea reveni la creşterea economică".

 

Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Eric Vidal)

Alexis Tsipras

ACTUALIZARE 6: Preşedintele francez, François Hollande: "Acordul permite Greciei să rămână în zona euro, acesta era obiectivul (...). Cred că a fost o noapte bună pentru Europa" (Le Figaro).

 

ACTUALIZARE 5: Cancelarul german, Angela Merkel, după ajungerea la un acord privind Grecia: "Cred că încrederea poate fi recâştigată" (BBC).

 

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Antonio Bronic)

Angela Merkel

ACTUALIZARE 4: Parlamentul de la Atena va trebui să se pronunţe asupra acordului de la Bruxelles privind Grecia. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se arată "convins" că Legislativul grec va da un vot favorabil.

 

ACTUALIZARE 3: "Nu avem Grexit, ci Greekment"–aceasta e jocul de cuvinte optimist făcut de liderul Consiliului European, polonezul Donald Tusk. El anunţă că miniştrii de Finanţe vor discuta de urgenţă modalităţi de a ajuta Grecia să obţină resursele necesare pe termen scurt. După procedurile naţionale, Eurogrupul va lucra cu instituţiile, pentru a continua negocierile.

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, spune că 25 de miliarde de euro vor fi folosite pentru a recapitaliza băncile elene.

 

ACTUALIZARE 1Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni dimineaţă, după încheierea unui acord privind un nou plan de salvare a Greciei, că "nu va exista un Grexit". "Nu va exista un Grexit şi astfel, suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute", a afirmat el într-o conferinţă de presă, după încheierea negocierilor maraton privind criza din Grecia.

 

Acordul survine după circa 17 ore de negocieri maraton. Liderii statelor din zona euro s-au reunit duminică seară, pentru a decide dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară.