Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană: Ne îndreptăm către un Pontexit, un prim pas către demisia din postul de premier

Este imposibil ca un premier acuzat de corupţie să poată continua la şefia vreunui Guvern din lumea democratică europeană sau occidentală. Declaraţia a fost făcută la RFI de senatorul Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc.

ACTUALIZARE: Victor Ponta a fost inculpat luni în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Şova, iar procurorii urmează să identifice bunurile lui, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax. Premierul nu a dat luni o declaraţie la DNA, folosindu-se de dreptul la tăcere.

 

Mircea Geoană comentează decizia lui Victor Ponta de a se retrage din fruntea PSD: "Eu pun o întrebare foarte simplă, ce este mai important, partidul sau ţara? Pentru că domnul Ponta este preşedinte de partid, fără îndoială, dar este în primul rând primul-ministru al Guvernului României, el angajează întreaga Românie. Şi atunci dacă domnul Ponta reprezintă o vulnerabilitate pentru propriul partid, el nu reprezintă aceeaşi vulnerabilitate, poate şi mai amplă, pentru Guvernul ţării pe care-l conduce? Dacă ar fi să facem o analogie între situaţia din Grecia şi situaţia domnului Ponta, dacă la greci e vorba de Grexit, aici e vorba de Pontexit, pentru că este clar că e un prim pas către ieşirea domnului Ponta, inclusiv din funcţia prim-ministerială".

"Uităm cum se vede acest subiect de undeva şi din afară, de la aliaţii noştri, de la partenerii noştri. Este imposibil ca cineva acuzat de corupţie, cu o funcţie atât de înaltă să poată să continue la şefia vreunui Guvern din lumea democratică europeană sau occidentală", declară Mircea Geoană.

Întrebat dacă se aşteaptă ca Victor Ponta să-şi dea demisia din funcţia de premier, Mircea Geoană a răspuns: "Da. Este evident că încearcă să ia puţin din presiunea importantă pe care o resimte şi din interiorul ţării, din propriul partid, din partea preşedintelui, din partea Opoziţiei, dar şi din exterior, pentru că nimeni din afară nu este indiferent la soarta unei ţări atât de importante cum este România, mai ales în contextul grecesc şi în contextul rusesc din regiunea noastră (...). Ne îndreptăm, în opinia mea, cu paşi rapizi către o situaţie de demisie sau o situaţie politică la început de toamnă în Parlament, care să conducă la înlocuirea domnului Ponta din funcţia de prim-ministru".

 
Mircea Geoană, despre retragerea lui Victor Ponta din fruntea PSD