Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondenţă RFI: Klaus Iohannis, în vizită la Madrid. Românii din Spania, obligați să facă o alegere grea

iohannis_rajoy.jpg

Klaus Iohannis şi Mariano Rajoy, la conferinţa de presă de la Palatul Moncloa
Klaus Iohannis şi Mariano Rajoy, la conferinţa de presă de la Palatul Moncloa
Sursa imaginii: 
Românul din Spania - www.romanul.eu

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, o vizită de două zile în Spania. Şeful statului s-a întâlnit, între alţii, cu regele Felipe al VI-lea, cu premierul Mariano Rajoy şi va avea discuții, luni seară, cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania. Relaţia economico-socială dintre România şi Spania, criza din Grecia şi situaţia din Ucraina sunt subiectele cele mai importante abordate în discuţiile de la Madrid.

După întrevederea scurtă cu regele Felipe al VI-lea, la Palatul Zarzuela, reședința regelui din apropierea Madridului, Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni după-masă, cu premierul Mariano Rajoy, întrunire urmată de o declaraţie comună de presă a celor doi oficiali. Împreuna au bordat teme variate, de la relaţia economico-socială dintre România şi Spania, până la criza din Grecia şi situaţia din Ucraina.

În ceea ce priveşte relaţia economică româno-spaniolă, Klaus Iohannis şi Mariano Rajoy au salutat creşterea schimburilor comerciale dintre cele două state care au ajuns anul trecut la cifre record de 2,7 miliarde de euro, după cum a spus premierul spaniol. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ultimii 10 ani, comerțul dintre România și Spania s-a dublat. Investiții spaniole în România au ajuns la 1,3 mld euro anul trecut, a spus Iohannis. Încurajăm companiile spaniole sa investeasca in România in energie, industrie sau agricultură, a mai declarat şeful statului român.

Tot din sectorul temelor economice, cei doi lideri au discutat si despre criza din Grecia, in cazul căreia s-a ajuns la un acord după negocieri de mai bine de 17 ore la Bruxelles. În primul rând, preşedintele român a ţinut să îi mulţumească în deschiderea discursului său lui Mariano Rajoy care a venit direct de la Bruxelles, după negocieri care au durat toată noaptea pe tema Greciei, la întâlnirea cu Iohannis. Nu a părut, însă, deloc obosit prim-ministrul Rajoy, el răspunzând cu răbdare şi acurateţe tuturor întrebărilor jurnaliştilor.

În ceea ce priveşte Grecia, oficialul iberic a salutat acordul parafat duminică noapte la Bruxelles. “E un acord echilibrat. Banii pe care îi va primi Grecia vor fi pentru plata datoriei Greciei, dar și pentru relansarea economică. “Grecia trebuie să aprobe in zilele următoare mai multe legi fundamentale privind pensiile și taxele. După implementarea acestor măsuri, vor începe negocierile pentru a vedea exact despre ce împrumut e vorba exact pentru Grecia”, a declarat oficialul spaniol, care a subliniat că Europa trebuie să rămână solidară şi să se bazeze în continuare pe încredere între membrii săi. “Încrederea se câştigă, însă!”, a afirmat premierul spaniol făcând evident referire la Guvernul Tsipras care trebuie acum sa implementeze măsurile de austeritate dure la care s-a angajat pentru a primi în continuare finanţarea externă vitală pentru evitarea falimentului statului elen.

Ce a spus Klaus Iohannis referitor la Grecia? Preşedintele român a declarat că trebuie să prevenim mai bine pe viitor astfel de crize. În acest context complicat, România își menține totuşi interesul de aderare la moneda euro. “Vom adera când vom fi pregătiți” a conchis şeful statului român.

Klaus Iohannis a abordat cu toţi oficialii spanioli şi problema românilor din Spania, cei peste 950.000 de români care muncesc şi trăiesc aici. În primul rând, merită remarcate cuvintele de laudă pe care premierul spaniol le-a rostit la adresa românilor din Spania. “Comunitatea română e integrata și contribuie la dezvoltarea Spaniei”, a precizat Mariano Rajoy. A fost totuşi o temă sensibilă tratată cu o atitudine... diplomatică de cei doi şi anume cea privind primirea cetăţeniei spaniole de către românii care muncesc de ani mulţi în Spania sau de redobândirea cetăţeniei române de către românii care au fugit în Spania în vremea comunismului şi au pierdut în consecinţă calitatea de cetăţean al României. În ambele situaţii, legea statului spaniol îi împiedică pe românii aflaţi aici să aibă şi cetăţenie română, şi spaniolă. De ce? Simplu: cele două state nu au semnat un acord de dublă cetăţenie, iar în acest context românii sunt puşi în faţa unei decizii grele: fie cetăţenia spaniolă, fie cea română. Pentru a le putea avea pe amandouă, legea spaniolă, care prevede astfel de acorduri doar cu statele vorbitoare de limbă spaniolă, ar trebui schimbată, iar Mariano Rajoy a lăsat să se înţeleagă că acest lucru e greu de realizat. “Suntem cu toţii în primul rând membrii ai UE”, a precizat oficialul spaniol, în timp ce Klaus Iohannis a afirmat că speră că situaţia se va schimba în viitor.

Acest subiect va fi probabil abordat din nou luni seară. Klaus Iohannis are programată o întrevedere cu reprezentanţii românilor de aici. Marţi, vizita prezidenţială în Spania se va încheia cu discuţia pe care preşedintele român o va avea cu şeful Senatului de la Madrid.