Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teheranul şi marile puteri au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian

Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns marţi la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene şi occidentale, relatează Sky News.

Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear.

"Toată munca grea a dat rezultate şi am încheiat un acord. Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru", a adăugat acesta.

Acordul a fost confirmat de asemenea de un diplomat occidental pentru agenţia Associated Press.

Miniştrii de Externe ai celor şase puteri (Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite) şi omologul lor iranian se vor întâlni la Viena la ora locală 10.30 (11.30, ora României) pentru a ratifica acordul, a cărui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmează să susţină o conferinţă de presă în capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.

Potrivit unor surse, acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc.

Iranul și Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) încearcă să finalizeze un acord în acest dosar care afectează relațiile internaționale de peste 12 ani. Obiectivul este de a garanta că activitățile nucleare ale Iranului sunt strict pașnice, după cum dă asigurări Teheranul, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care din 2006 sufocă economia acestei țări.