Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul cu Iranul, confirmat oficial: "Este o zi istorică"

mogherini_confirma_oficial_compromisul_cu_iranul_avem_acordul.jpg

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Foto: Reuters/Leonhard Foeger)
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Foto: Reuters/Leonhard Foeger)

Acordul privind programul nuclear iranian a fost încheiat oficial marţi la Viena, între Teheran şi marile puteri. Informaţia venită iniţial pe surse a fost confirmată de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe contul său de Twitter.

"Avem acordul", a scris Federica Mogherini în jurul prânzului, afirmând că negocierile cu Iranul au fost "finalizate".

Ulterior, şefa diplomaţiei europene a ţinut un scurt discurs în faţa presei: "Astăzi este o zi istorică. Este o mare onoare pentru noi să anunţăm că am ajuns la un acord privind programul nuclear iranian. Am realizat ceea ce spera lumea, un angajament comun pentru pace. Nimeni nu a crezut vreodată că va fi simplu, deciziile istorice nu sunt niciodată simple. Am fost mereu conştienţi că avem o responsabilitate faţă de generaţia noastră şi cele viitoare. Ceea ce anunţăm astăzi nu e doar un acord, ci un acord bun pentru toate părţile".

De partea sa, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, declară pentru cotidianul Le Monde că acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran este suficient de solid pentru cel puţin zece ani.

Şeful diplomaţiei franceze mai spune că statele occidentale vor monitoriza atent cum foloseşte Iranul banii proveniţi din ridicarea sancţiunilor. Întrebat dacă este îngrijorat că Iranul va încerca să destabilizeze regiunea folosind banii respectivi, Laurent Fabius a răspuns: "Va fi unul dintre teste şi vom fi extrem de vigilenţi".

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, salută "acordul istoric" privind programul nuclear convenit de puterile occidentale şi Teheran. Şeful diplomaţiei române îşi exprimă speranţa că această decizie va avea un impact pozitiv asupra altor aspecte care ţin de securitatea internaţională.

 

Reacţia Iranului

 

Acordul cu marile puteri pe tema programului nuclear deschide "noi orizonturi" de cooperare cu Occidentul, apreciază preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. "Mă bucur că această criză, care nu era necesară a fost rezolvată", spune el.

Iranul şi statele din grupul "5 plus 1", adică SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian.

Acordul plasează programul nuclear civil iranian, timp de mai mulţi ani, sub un regim de inspecţii stricte, pentru a garanta că nu poate fi folosit în scopul fabricării bombei atomice.

Teheranul va primi la schimb ridicarea unor sancţiuni asupra economiei iraniene.