Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertismentul Serbiei: Traficanţii de persoane vor găsi rapid rute alternative, chiar şi prin România

Guvernul de la Belgrad a criticat vehement planul Ungariei de a construi un gard la frontiera cu Serbia, avertizând că traficanţii de persoane vor beneficia de acest proiect, majorând tarifele şi creând noi rute de tranzit, inclusiv prin România.

Ministrul sârb al Munciii a admis că gardul pe care îl va construi Ungaria probabil va reduce numărul de extracomunitari care trec prin Serbia, precizând însă că traficanţii de persoane vor găsi rapid rute alternative, prin România, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Bulgaria.

"Mă tem că acest gard nu va face decât să crească tarifele percepute de traficanţii de persoane, permiţându-le infractorilor să câştige mai mult şi să fie în mai mare siguranţă", a precizat ministrul sârb.

"Ungaria transmite un mesaj greşit întregii lumi, Europei şi imigranţilor, acela că Serbia nu poate exercita influenţă asupra vecinului nordic", a adăugat ministrul sârb al Muncii.

Ungaria a început, luni, lucrările pentru construirea controversatului gard la frontiera cu Serbia, o măsură luată de Guvernul Viktor Orban pentru oprirea imigraţiei ilegale. Premierul maghiar a anunţat construirea unui gard metalic cu înălţimea de patru metri de-a lungul întregii frontiere dintre Ungaria şi Serbia, care are 175 de kilometri.

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Serbia au criticat controversatul proiect, justificat de Guvernul ungar prin necesitatea opririi imigraţiei.

Comisia Europeană a criticat decizia Ungariei, recomandand gasirea unei soluţii alternative la problema imigraţilor.

Executivul comunitar nu promovează construirea zidurilor de apărare şi încurajează statele membre să găsească măsuri alternative. Nu cu mult timp în urmă, am dărâmat ziduri în Europa. Nu ar trebui să le construim din nou", a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Per de alta parte, Ungaria sustine ca măsura nu contrazice obligaţiile internaţionale şi nici nu încalcă vreun contract internaţional. Potrivit ministrului de externe maghiar, decizia Guvernului ungar nu este singulară, au fost garduri ridicate de-a lungul graniţelor Greciei cu Turcia, Bulgariei cu Turcia şi oraşelor spaniole din nordul Africii împotriva presiunii imigranţilor.