
Politică
Criza Greciei: Miniştrii de Finanţe din zona euro aprobă un împrumut de şapte miliarde
criza_grecia_ministrii_finante_zona_euro_aprobat_imprumut_sapte_miliarde_euro.jpg

ACTUALIZARE 4: Banca Centrală Europeană a majorat joi finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro, anunţă preşedintele Mario Draghi, care se aşteaptă ca statul elen să ramburseze luni instituţiei o datorie de 3,5 miliarde de euro.
ACTUALIZARE 3: Miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit joi, în principiu, acordarea unui împrumut punte de şapte miliarde de euro Greciei, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
ACTUALIZARE 2: Acţiunile companiilor europene sunt în creştere puternică joi, după ce Parlamentul Greciei a aprobat miercuri noapte reformele cerute de creditori în schimbul ajutorului financiar.
ACTUALIZARE 1: Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că votul din Parlamentul grec este un pas important, dar oficialul susţine în continuare o ieşire temporară a Greciei din zona euro.
"A fost un pas important", declară Schaeuble pentru postul de radio Deutschlandfunk, adăugând că susţine posibilitatea unui Grexit temporar, până ce va fi clar că aceasta nu mai este o opţiune.
În favoarea acordului au votat 229 de parlamentari, în timp ce 64 s-au pronunţat împotrivă. Şase deputaţi s-au abţinut de la vot, iar unul a absentat.
Dezbaterile au fost tensionate, în contextul în care peste 13 mii de persoane protestau în Piaţa Syntagma.
Preşedintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou, a părăsit plenul de două ori, denunţând măsuri care ar duce în opinia sa la "genocid social" şi ar echivala cu o "lovitură de stat".
Miniştrii de Finanţe din zona euro se vor reuni într-o teleconferinţă joi la 11, ora României, pentru a discuta despre criza din Grecia.