Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exercițiu anti-terorist al NATO; vizată este gruparea teroristă Stat Islamic

nato_naval_1.jpg

NATO pregătește un exercițiu anti-terorist în Mediterana
NATO pregătește un exercițiu anti-terorist în Mediterana

Alianța nord-atlantică anunță că în toamnă organizează cel mai mare exercițiu militar anti-terorist din ultimii 13 ani. În lunile octombrie și noiembrie, 36.000 de militari din țările NATO vor simula, în zona Mării Mediterane, acțiuni de luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Comandanţii NATO au anunţat că exerciţiul va simula ”un scenariu artificial complex”, în care teroriştii islamişti vin pe cale terestră, aeriană şi navală.

Peste 30 de state - inclusiv țări care nu fac parte din NATO, precum Suedia şi Austria - vor participa la manevrele militare care vor avea loc în Italia, Spania, Portugalia şi pe Marea Mediterană în perioada 3 octombrie - 6 noiembrie.

Până acum, strategia Alianţei Nord-Atlantice a vizat în principal contracararea acțiunilor Rusiei, dar ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic a devenit o preocupare majoră în ultima perioadă. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că revoltele cunoscute sub denumirea ”Primăvara arabă” vor fi urmate de ceea ce el a numit o ”iarnă brutală” a instabilităţii.

Alianţa Nord-Atlantică nu a mai efectuat manevre militare de o asemenea amploare din anul 2002, când 15 state membre şi 12 state-partenere şi-au testat capacităţile în Norvegia şi Polonia.

Acum, NATO trebuie să contracareze inamici care îşi promovează propaganda în medii online pentru a inspira atacuri în nordul Africii şi în Europa, sunt de părere liderii alianței militare.

Organizația teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un așa numit ”califat islamic”.