Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apropiați ai liderului PLDM, arestați

La Chișinău, apropiați ai liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat au fost arestați în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, fiind suspectați pentru spălare de bani. Judecătoria sectorului Buiucani a eliberat, joi, mandate de arestare pe numele cumnatului și nepotului lui Filat pe un termen de 30 de zile. 

Cei doi au fost reținuți, miercuri seara, după ce procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală, inclusiv percheziţii şi au ridicat probe materiale relevante pentru dosar.

Cauza penală a fost iniţiată în baza art. 243, alineatul 3 Cod penal – spălare de bani, infracţiune pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

Totodată, un om de afaceri din România, suspectat de coautorat la spălare de bani, a fost citat de procurori pentru audieri în cadrul aceleiaşi cauze. Acesta însă nu s-a prezentat la data indicată, urmând să fie citat repetat, iar în cazul în care nu va da curs citaţiei, va fi anunţat în urmărire internaţională. Precizăm că, persoanele reținute sunt vizate într-un alt dosar de fraudă în România.

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/RnNZfQn2o2xpggJQqefCOervMbPIci5mujDPJnvl43kv6Rtxjyh5gHN_JKVzeU-aaGz3pePFgxfoAAtZJZNx8mveVTc-11j98EfuAJVcumUenA=s0-d-e1-ft#https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifAcțiunile ofițerilor CNA au loc în perioada în care cei trei lideri ai partidelor pro-europene, PLDM, PD și PL negociază formarea unei noi alianțe de guvernare.

Denis Cenușă, analist la Centrul Expert-Grup spune într-un interviu la RFI că acest caz demonstrează că negocierile nu sunt nici pe departe pe ultima sută de metri, așa cum anunță liderii celor trei partide.

Probabil PLDM și Vlad Filat nu dorește să facă unele cedări. Acest caz demonstrează o data în plus că procesul politic este dificil în R.Moldova. Chiar dacă negocierile sunt calificate pozitive, constructive, inclusiv suntem aproape de un compromis între partidele pretins pro-europene în vederea unei coaliții de guvernare, există unele conflicte care pot fi deduse și un exemplu ar fi reținerea celor doi apropiați ai președintelui PLDM”, consideră expertul moldovean.

Totodată, spune Denis Cenușă, justițiarii nu trebuie să facă politică ”dar în condițiile unui stat capturat și a unor instituții repartizate pe criterii politice, vom avea mereu situații când CNA, Procuratura vor încerca să utilizeze instrumentele lor pentru a face jocul politic al celor cărora li se subordonează.

Acțiunile CNA-ului demonstrează că nu totul este perfect la negocierile dintre liderii partidelor pro-europene, există presiuni care se vor a fi făcute din exterior asupra unor personaje cheie cum este Vlad Filat. Nu îmi este clar ce se dorește acum de la Vlad Filat?

La această etapă, cel mai probabil se discută despre candidatura viitorului premier. Partidul Liberal este implicat mai puțin acum. Cred că de fapt se poartă o luptă între doi giganți, doi oligarhi, Vlad Plahotniuc și Vlad Filat.

Vom avea un compromis de dragul compromisului și de dragul menținerii lor la putere”. ”Înțelegem foarte bine că alegerile anticipate nu sunt dorite de nimeni. Viitorul an ar putea fi dificil cu o nouă criză politică, legată de alegerea președintelui R.Moldova. Unii vor compromisuri cât mai repede pentru că e vorba de reforme care depind de finanțarea externă și totodată e vorba de stabilitatea politică.

Să mergi în vacanță când țară nu are un Guvern, mi se pare o iresponsabilitate politică. În plus, până la 12 septembrie, Guvernul trebuie învestit în funcție, în caz contrar președintele R.Moldova dizolvă Parlamentul și anunță alegeri anticipate”, susține Denis Cenușă.

Precizăm că, ofițerii CNA au descins, miercuri, în birourile de la Ipteh ale companiei Caravita, firmă ce aparține lui Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat. Potrivit www.protv.md, Ion Rusu este cumnatul lui Vlad Filat și nașul său din a doua căsătorie. Tot el este tatăl lui Vladimir Rusu, nepotul milionar al lui Vlad Filat.

La 27 de ani, acesta este proprietar al companiei Caravita, specializată în lucrări agricole. Despre aceasta companie, fostul președinte al comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ioniță a spus că ar fi sustras din Banca de Economii, prin diferite scheme, milioane de lei.

Procurorul interimar anticorupţie a dispus, joi, iniţierea unei investigaţii ca urmare a depistării, în cadrul percheziţiilor de miercuri, a mai multor probe din dosarul penal privind fraudele de la BEM. Este vorba despre documente care conţin informaţie secretă din domeniul financiar-bancar, parvenită inclusiv de la investigatori din străinătate.

Scopul anchetei este de a stabili circumstanţele în care probe relevante din cauza penală au fost depistate în biroul unuia dintre suspecţi. De asemenea, procurorii anticorupţie urmează să investigheze şi faptul identificării în unul dintre birourile percheziţionate a unor probe materiale care demonstrează că martori din dosarul BEM au fost monitorizaţi de persoane terţe, inclusiv cu implicarea unor instituţii ale statului”, anunță CNA.   

La scurt timp după reținerea rudelor sale, liderul PLDM, Vlad Filat a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook.”Nu vreau să dau calificări pentru această acțiune. Înțeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înțeleg și mulți alții.

De ce anume acum, când formarea noii Alianțe este pe ultima sută de metri? Indiferent de aceste acțiuni, Moldova va avea o Alianță Pro-Europeană, bazată pe principii de corectitudine și cu un obiectiv clar de reformare a justiției, cu implicare Europeană directă. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, a scris Filat pe rețeaua de socializare.

 
Denis Cenușă, analist la Centrul Expert-Grup, intervievat de Valeria Viţu