Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viitorul BBC incert după lansarea de guvern a unui proiect de reformă

bbc.jpg

Sediul BBC
Guvernul propune schimbări majore în statutul BBC
Image source: 
www.ibtimes.co.uk-

Guvernul britanic a prezentat un proiect de reformă a BBC, care conține cele mai radicale propuneri de schimbare a corporației audiovizuale publice în ultimul deceniu. The Green Paper, un document întocmit de un grup de experți independenți, a fost prezentat în parlament de către ministrul culturii, John Whittingdale, și include mai multe variante privind statutul, scopul și modul de finananțare în viitor a corporației. 

 

Documentul pune patru întrebări esențiale cu privire la viitorul BBC: 

  • care este scopul de ansamblu al BBC?
  • ce servicii și cu ce conținut trebuie să pună la dispoziție BBC?
  • cum ar trebui finanțat BBC?
  • cum ar trebui condus și reglementat BBC?

Actualmente BBC este un serviciu public finanațat prin taxă audio-vizuală (TV licence) care este de £145,50/an (RON 916,50) pentru o locuință unde se afșă un televizor color, venitul mediu în Regatul Unit fiind de £518/săptămână. Veniturile anuale ale BBC din taxa audiovizuală se ridică la 3,7 miliarde de lire sterline.

Taxa a fost înghețată timp de patru ani până în 2016, după care o variantă ar fi indexarea anuală cu rata inflației, dar Green Paper pune în discuție și alte variante de finanțare, cum ar fi abonamentul, finanțare mixtă, prin taxă și abonament, reclame, taxare sau model german prin taxă universală pe familie.

Documentul abordează și varietatea ofertei BBC, punând întrebarea dacă în secolul al XXI-lea, în condițiile unui peisaj audiovizual din ce în ce mai fragmentat se mai justifică o astfel de taxă pe care o încasează numai corporația publică, în detrimentul competitorilor săi privați.

O chestiune importantă ridicată de Green Paper este rolul BBC, dacă trebuie să producă de toate pentru toți și este clar că guvernul actual al Partidului Conservator își dorește un BBC mai mic care să se concentreze pe produse specfice audiovizualului public.

O întrebare frecventă este - de ce trebuie să producă BBC programe precum Strictly Come Dancing sau Top Gear, care pot fi produse și de sectorul privat - și în general, ar trebui BBC să intre în concurență pentru audiențe? 

În privința radioului s-a ridicat întrebarea de ce trebuie BBC să păstreze canale muzicale ca Radio 1 sau Radio 2, iar presa regională sau chiar cea centrală acuză BBC că face concurență neloială în domeniul știrilor pe internet, beneficiind de finanțare publică. 

BBC a fost creat în 1922 și are ca scop fundamental să informeze, să educe și să distreze, iar sondajele de opinie au arătat în mod constant că distracția pusă la dispoziție este foarte apreciată de plătitorii de taxă audiovizuală care finanțează corporația.

În sfârșit, se pune problema dacă modul actual de reglementare - de către BBC Trust, sever criticat, mai poate continua sau trebuie înlocuit cu o nouă Comisie a Audioviziualului Public sau chiar cu Ofcom, organismul care reglementează actualmente restul audiovizualului.

Reînnoirea Cartei Regale 

Prima reacție a BBC la prezentarea Green Paper a fost critică. "Considerăm că Green Paper pare să prevestească un BBC mult redus și mai puțin popular. Acest lucru ar fi rău entru Marea Britanie și nu ar fi BBC pe care publicul l-a cunsocut și iubit de peste 90 de ani", se spune într-un comunicat al corporației.

Intenția guvernului condus de David Cameron de a reforma BBC nu este nouă. Partidul Conservator, care a câștigat recent în alegeri o majoritate absolută în parlament, nu a fost niciodată un mare prieten al BBC pe care l-a acuzat adeseori de partizanat de stânga, iar mai nou se referă la corporație ca la un "imperiu".

Este drept că BBC este una dintre instituțiile britanice de tradiție și prestigiu, iar canalele TV BBC World și BBC World Service Radio sunt considerate parte a diplomației publice, deși BBC este total independent de guvern. 

Totuși, scandalurile care au zguduit corporația în ultimii ani - cum ar fi de pildă Jimmy Savile, care a molestat sexual timp de zeci de ani nenumărate persoane și a fost un animator de frunte la BBC sau salariile umflate ale unor manageri - au erodat încrederea publicului într-o epocă în care BBC nu mai are de mult un monopol asupra pieței, dar se bucură de un monopol al finanțării publice.

Documentul, care conține 88 de pagini, urmează a fi supus dezbaterii publice, dezbatere care se va încheia pe data de 8 octombrie 2015, după care va intra în dezbaterea politicienilor care vor trebui să adopte o nouă Cartă Regală (care nu este o lege adoptată de parlament), valabilă prin tradiție timp de 10 ani. Actuala Cartă de funcționare a BBC expiră epe 31 decembrie 2016.