Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iordache (PSD): Nu se impune un Congres extraordinar, poziţia lui Zgonea e surprinzătoare

Un Congres extraordinar al PSD nu s-ar impune, declară la RFI deputatul PSD, Florin Iordache. În opinia sa, Congresul trebuie organizat la termen, în 2017. Iordache mai spune că Liviu Dragnea nu ar trebui să candideze la şefia partidului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, exprimă într-un interviu pentru AP necesitatea reformării PSD, cerând organizarea unui Congres extraordinar pentru desemnarea unui nou lider al formaţiunii, în contextul crizei generate de inculparea premierului Victor Ponta.

Deputatul Florin Iordache se arată surprins de poziţia lui Zgonea. Întrebat dacă s-ar impune un Congres extraordinar, el a răspuns: "Nu. Congresul îl va stabili Comitetul Executiv. Am rămas surprins că domnul Zgonea la ultimul Birou Permanent la care am participat şi eu şi a participat şi el nu a avut o reacţie atât de critică şi (nu a spus) că ar trebui un Congres extraordinar şi că lucrurile stau atât de rău, cum apare în acest interviu. Părerea mea e că lucrurile pe care le avem de spus ar trebui să le spunem la nivel de partid şi dacă avem ceva de rezolvat, oricum la partid le rezolvăm, nu le rezolvăm în presă. Din punctul meu de vedere, situaţia nu-i atât de gravă cum pare sau cum încearcă anumiţi comentatori să o prezinte".

Ar trebui să revină Victor Ponta asupra deciziei de a se retrage din fruntea PSD? "Victor Ponta dacă-şi rezolvă problemele şi are o hotărâre definitivă, fără îndoială va avea posibilitatea să aleagă dacă candidează sau nu. A face acum un pas să revină la decizia pe care a luat-o ar fi o greşeală", crede parlamentarul.

Ar trebui să candideze Liviu Dragnea la şefia PSD? "E opţiunea dumnealui, nu şi-a exprimat-o (...). Dar atâta timp cât Victor Ponta a spus "dacă am o anumită problemă în justiţie, ar fi bine să fac un pas în spate", personal cred că şi Liviu Dragnea, atâta timp cât deocamdată are o soluţie care nu e definitivă, dar are o hotărâre a instanţei, unde a fost condamnat, cred că deocamdată nu ar fi bine să candideze", afirmă Florin Iordache.

Când ar trebui organizat Congresul PSD? "Congresul ar trebui să aibă loc la termen, în 2017, pentru că urmează două rânduri de alegeri şi atunci actuala conducere după alegerile locale şi cele parlamentare ar trebui să vină în faţa Congresului şi să-şi asume şi victoria, dar şi posibila înfrângere. Şi atunci nu putem mandata într-un Congres extraordinar o conducere numai pentru această perioadă. Eu cred că Congresul ar trebui să aibă loc, repet, la termen, în 2017, în februarie", declară deputatul PSD.