
Politică
Klaus Iohannis trimite Codul Fiscal înapoi în Parlament. Reacţie dură a premierului Ponta
klaus_iohannis_retrimite_codul_fiscal_in_parlament.jpg

ACTUALIZARE 4: Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că nu a găsit nici un argument logic şi economic, ci doar politic, pentru gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite înapoi în Parlament Codul Fiscal.
ACTUALIZARE 3: Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, spune că argumentele pentru care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament sunt corecte şi că reexaminarea documentului "se impune ca urmare a proastei guvernări".
ACTUALIZARE 2: Consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, declară că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi precizează că Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care să garanteze că relaxarea fiscală ar fi una sănătoasă.
ACTUALIZARE 1: Premierul Victor Ponta scrie pe Facebook că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal este una "pur politică", de blocare a activităţii economice a Guvenului, precizând că această decizie este "luată împotriva intereselor României".
Ce spune preşedintele Klaus Iohannis? "Susţinem relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod Fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", se arată în cererea de reexaminare publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele spune că "bunăstarea economică unanim dorită de toate forţele politice din România în beneficiul cetăţenilor şi al agenţilor economici poate fi atinsă numai printr-o abordare fiscal-bugetară responsabilă, predictibilă pe termen lung, în concordanţă cu obiectivele de creştere economică sustenabilă".
Din perspectiva sustenabilităţii, Klaus Iohannis arată că aşa cum a fost transmis spre promulgare, Codul Fiscal prezintă o serie de "riscuri interne şi externe".
"Astfel, în plan intern, riscurile şi vulnerabilităţile ar putea fi reprezentate, în primul rând, de revenirea la o politică fiscal-bugetară prociclică, într-un moment cât se poate de nepotrivit, în care România are nevoie să iasă pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc creştere economică nesustenabilă şi dezechilibre masive în recesiune. În al doilea rând, un alt risc este reprezentat de absenţa unei corelări necesare între priorităţile şi politicile fiscale, pe de o parte şi priorităţile şi politicile bugetare, pe de altă parte. O consecinţă a intrării în vigoare a noului Cod Fiscal poate fi şi neglijarea unor priorităţi bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de creştere a bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în anul 2017", spune preşedintele.
Alte riscuri şi vulnerabilităţi la adresa cadrului fiscal-bugetar ar putea decurge din contextul european şi internaţional actual, în care situaţia economică a Greciei generează incertitudini majore, nu doar în zona euro, iar pieţele financiare globale pot resimţi şocuri şi căderi dintre cele mai puternice, susţine şeful statului.
Parlamentul se află în vacanţă. El poate fi convocat în sesiune extraordinară la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precizează Mediafax.