Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ioan Chelaru, vicepreş. Senat: Posibilă sesiune extraordinară pentru Codul Fiscal, în ultima săptămână din august

O sesiune extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea Codului Fiscal e posibilă la sfârşitul lunii august, declară la RFI vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD). El spune că retrimiterea documentului în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis este o surpriză.

Ce urmează acum, după ce Preşedinţia a trimis Codul Fiscal înapoi în Parlament? "Aşteptăm să ajungă textul şi observaţiile dumnealui în Parlament (...). Recunosc că reprezintă o surpriză faptul că a fost întors în Parlament, în condiţiile în care a avut susţinerea totală a Parlamentului. O vom înregistra la Senat, că este prima Cameră sesizată. Probabil că dacă coaliţia aflată la guvernare într-o şedinţă care sigur va fi convocată va aprecia că este necesar, bănuiesc că la sfârşitul lunii august, în ultima săptămână, când deja Parlamentul lucrează pe comisii, nu în plen, e posibil să fie convocată o sesiune extraordinară. Probabil că va fi analizată în prima şedinţă, raport comisie, şedinţă de plen şi tot în sesiune extraordinară, dacă se consideră că e urgent şi tot în luna august, se poate trece şi de a doua Cameră şi preşedintele să reprimească proiectul modificat sau acelaşi, eu cred că acelaşi, dar în sfârşit, e o părere personală, pentru a fi promulgat", spune Ioan Chelaru.

"După părerea mea, două luni înseamnă o perioadă lungă pentru un asemenea proiect de o importanţă şi o anvergură de această natură, mai ales că (documentul) conţine măsuri economice aşteptate în principal de lumea oamenilor de afaceri (...). Vorbesc în nume personal: am sperat să avem un altfel de preşedinte, dar s-ar părea că nu avem acest lucru şi o luăm de la capăt", afirmă senatorul PSD.

Întrebat dacă este obligatorie convocarea unei sesiuni extraordinare, Ioan Chelaru a răspuns: "Nu, nu. De asta am spus că e posibil, urmare a întâlnirii liderilor din coaliţia de guvernare, e o chestiune şi de oportunitate şi de dinamică, să fie gândită o sesiune extraordinară la sfârşitul lunii august, în ultima săptămână a lunii, înainte de începerea sesiunii obişnuite a Parlamentului. Este posibilă, nu este luată o asemenea decizie, nu ştiu dacă mai contează cu o săptămână sau fără, deja cred că răul este făcut, dar o să se ia o decizie".