Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolăescu: Nici asumarea răspunderii, nici o OUG pe Codul Fiscal nu ar respecta Constituţia

Codul Fiscal nu poate fi adoptat nici prin Ordonanţă de Urgenţă, nici prin asumarea răspunderii, pentru că ar fi neconstituţional. Iată ce spune la RFI viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. Liderii coaliţiei ar putea decide luni cum vor proceda, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis documentul înapoi în Parlament.

Eugen Nicolăescu speră că liderii coaliţiei vor convoca Parlamentul pe tema Codului Fiscal: "Aş vrea să subliniez un aspect de natură constituţională: atât timp cât o lege este adoptată de Parlament şi se află în proces de promulgare, un asemenea act normativ nu mai poate fi adoptat prin altă procedură legislativă, cum ar fi asumarea răspunderii Guvernului sau o Ordonanţă de Urgenţă, decât, sigur, încălcând prevederile constituţionale".

În opinia deputatului PNL, coaliţia de guvernare "probabil va avea mintea de pe urmă, în sensul în care să se pună la masă şi să convoace Parlamentul, că de aceea este majoritate parlamentară şi bineînţeles, absolut toţi cei care au ceva de spus să dezbată încă o dată care sunt riscurile aplicării Codului Fiscal, în condiţiile în care Guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele".

Care e soluţia pentru adoptarea Codului Fiscal? "Unica soluţie rămâne convocarea Parlamentului, dezbaterea în Parlament a cererii de reexaminare a preşedintelui, unde sunt trei posibilităţi. Una este să-l retrimită în forma în care a fost adoptat iniţial, a doua, să facă modificări şi a treia, să-l respingă", explică Eugen Nicolăescu.