Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reconciliere istorică: SUA şi Cuba reiau relaţiile diplomatice

cuba_sua.jpg

Cuba şi SUA au întrereupt relaţiile diplomatice în 1961
Cuba şi SUA au întrereupt relaţiile diplomatice în 1961
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stringer

Statele Unite şi Cuba au reluat, luni, relaţiile diplomatice. Cele două state şi-au redeschis ambasadele pentru prima dată după întreruperea relaţiilor în 1961. În SUA, au loc ceremonii importante pentru marcarea acestui eveniment istoric pentru ultimele şase decenii.

După 54 de ani de îngheț diplomatic, SUA și Cuba și-au redeschis oficial ambasadele la Havana și Washington, o nouă etapă concretă în procesul de apropiere istorică angajat la sfârșitul anului trecut de președinții Barack Obama și Raul Castro, relatează AFP, citată de Agerpres.

La Washington, urmează să aibă loc în cursul zilei o ceremonie în clădirea veche de aproape 100 de ani a misiunii cubaneze, în prezența șefului diplomației cubaneze, Bruno Rodriguez — prima vizită a unui ministru de externe de la Havana după Revoluția din 1959.

O importantă delegație cubaneză este așteptată printre cei 500 de invitați, printre care interpretul emblematic al regimului, Silvio Rodriguez, precum și adjunctul secretarului de stat american însărcinat cu America Latină, Roberta Jacobson, și șeful secțiunii de interese a SUA la Havana, Jeffrey DeLaurentis.

Bruno Rodriguez se va deplasa apoi la Departamentul de Stat pentru a se întâlni cu omologul său american, John Kerry, alături de care va participa la o conferință de presă în cursul după-amiezii.

La Havana, nu este prevăzută nicio ceremonie azi, deși ambasada se deschide oficial. Diplomații așteaptă însă venirea lui John Kerry în această vară, la o dată ce urmează a fi anunțată, pentru a asista la ridicarea drapelului american, a explicat o sursă diplomatică americană. Ultima vizită a unui secretar de stat american în Cuba datează din 1945.

De menţionat, de asemenea: embargoul economic împotriva Cubei va rămâne în vigoare. Congresul este singurul care poate decide ridicarea acestuia.