Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia reîncepe negocierile pentru al treilea program de asistență financiară

Autoritățile de la Atena se pregătesc să reînceapă negocierile pentru a obține cel de-al treilea program de asistență financiară, în valoare de aproximativ 86 de miliarde de euro. Între timp, cancelarul german Angela Merkel declară că, după ce Grecia va demonstra că va respectă condițiile planului de reforme pe care și l-a asumat, se va putea discuta și despre o relaxare a termenilor de rambursare a datoriilor.

Corespondenta RFI la Atena, Monica Chihaia:

Grecia a primit creditul - punte în valoare de 7 miliarde de euro, dar acest lucru nu înseamnă o gură de oxigen pentru greci.

Banii NU au ramas în Grecia. Virați prin Mecanismul European de Stabilitate Financiară într-un cont special al Băncii Greciei, au acoperit rambursarea unor datorii către creditorii internaţionali, în valoare de 6,8 miliarde de euro: tranșa reprezentând valoarea obligațiunilor grecești achiziționate de BCE, scadentă pe 20 iulie, datoria către Banca Europeană de Investiții și către Fondul Monetar Internațional, restantă de la sfârșitul lunii iunie.

 

Redeschiderea băncilor

Prima zi a decurs în conditii de normalitate, au declarat autoritățile. La dispoziția populației au fost puse linii de comunicare telefonică, oferindu-se astfel posbilitatea unei informări prealabile corecte și a evitării aglomerației. Plafonul pentru populație rămâne de 60€ pe zi, cu posibilitatea de retragere cumulativă până la 420 de euro pe săptămână.

Pentru românii care intenționează să-și petreacă vacanța în Grecia, rămâne valabilă dispoziția ca retragerile de numerar cu carduri de debit sau de credit emise de bănci străine să poată fi făcute fără restricțiile impuse posesorilor de carduri grecesti. Atât pentru bunuri cât și pentru servicii, în limitele contractuale convenite cu banca emitentă.

Desigur, dupa 3 săptămâni de vacanță bancară, problemele s-au înmulțit și s-au agravat. Nu au existat probleme de supraviețuire… câți oameni își permit să cheltuiască 60 de euro pe zi? Problema este cea a plăților. Deși, există facilități și înțelegere, oamenii spun că acumularea de datorii este sursa de regenerare a acestora. În această perioadă, furnizorii de apă și curent electric nu au operat nicio deconectare din cauza neachitării la timp a facturilor. De asemenea, companiile de telefonie se dovedesc răbdătoare. Băncile nu vor aplica penalități pentru întârzierile înregistrate la plata ratelor de credit.

În ceea ce privește acoperirea unor evenimente - botez, nuntă, înmormântare -, soluțiile au fost găsite în familie, în cercul de prieteni  și chiar vecini - nuclee încă active în societatea greacă, mai cu seamă în astfel de momente. A existat, există o solidaritate impresionantă.

 

Aplicarea noilor cote de TVA - majorarea prețurilor

Aplicarea noilor cote de TVA a adus, în principal, transferul de la 13% la 23%, prin urmare, prețuri majorate la numeroase produse și servicii. Câteva exemple care constituie tot atâtea informații utile pentru românii care sunt sau se pregătesc să ajungă în Grecia: cei care folosesc taxi sau cumpără bilete pentru  feribot trebuie să plătească cu 10% mai mult decât se plătea până ieri. Tarifele pentru transportul public urban rămân neschimbate, dar autoritățile au anunțat că noua politică de prețuri va fi aplicată din septembrie.

Modificările operate odată cu aplicarea noilor cote de TVA, indică faptul că prețurile pot varia în funcție de punctul de vânzare a produsului, dar și de etapele de procesare/pregătire a acestuia. Pentru o sticlă cu apă cumparată din market se aplică TVA de 13%, în timp ce aceeași sticlă cu apa consumată, spre exemplu, într-o tavernă va avea TVA de 23%.

Astfel, o situație tragi-comică...

Trei exemple care se pot dovedi utile: o frigăruie fără sare beneficiază de TVA 13%, pentru cea cu sare se aplică cota de 23%; la măcelar, carnea tocată - jumătate de porc, jumătate  vită - este supusă unor cote de TVA diferite: 13%, respectiv 23%; spaghete - 13%, iar tortellinia (categoria ‘preparate’)  - 23%.

 

Ce urmează pentru Grecia?

Situația continuă să fie incertă. Să ne oprim doar asupra aspectului politic. Este foarte posibil ca, în toamnă, să se ajungă la alegeri anticipate. Revine în actualitate acest scenariu, după ce la mijlocul săptămânii trecute, premierul a înregistrat pierderi serioase în ceea ce privește susținerea din partea propriului partid. Nu pot conduce cu sprijinul opoziției, a avertizat Alexis Tsipras.