Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Dragnea are șanse să rămână președinte PSD și după congres. Când îi va retrage sprijinul politic premierului?

pirvu.jpg

Politologul Cristian Pârvulescu

PSD a fost într-o criză pe care a încercat s-o rezolve – așa se explică votul masiv pentru Liviu Dragnea. Iată cum comentează la RFI politologul Cristian Pârvulescu alegerea lui Dragnea ca președinte interimar al social democratilor după demisia lui Victor Ponta. Dragnea a învins-o pe Rovana Plumb cu un scor categoric, 65 la 18.

PSD, cu noua sa conducere interimară, i-ar putea retrage sprijinul politic premierului Victor Ponta în următoarele luni, mai spune la RFI politologul Cristian Pârvulescu.

Iată analiza sa:

"Nu trebuie să neglijăm deloc prezența lui Ion Iliescu și rolul important pe care l-a jucat la votul de ieri. Partidele, cum este PSD au o criză inițială pe care o depășesc greu. Este criza liderului fondator. Or PSD, acest FSN care s- transformat în diferite forme până să ajungă la PSD-ul actual, nu este altceva decât partidul lui Ion Iliescu. Vedeți, niciun lider nu i-a rezistat lui Ion Iliescu, nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană, nici Victor Ponta. Este Liviu Dragnea o soluție de termen lung? Nu știm. A mai fost președinte al partidului în parteneriat cu Victor Ponta, relația dintre cei doi este o relație concurențială, de amiciție politică, dar concurențială, și în final Liviu Dragnea, care fusese obligat să facă un pas înapoi, a profitat de context pentru a reveni. Politic discutând, ca reprezentant al grupărilor locale nu avea cum să nu câștige. Rovana Plumb era totuși prea puțin cunoscută de către liderii locali, intrase foarte puțin în legătură cu ei".

Unde a greșit Victor Ponta?

"Victor Ponta nu a intervenit în această competiție. Ceea ce i-au reproșat sprijinitorii săi este că nu a dat nicio indicație de vot, că în ultimele săptămâni părea să nu aibă niciun fel de interes în legătură cu partidul și atunci singurul care a părut că are o viziune în legătură cu partidul - fie pe termen lung, fie pe termen mediu – a fost Liviu Dragnea și a fost preferat de cei care nu cu multă vreme înainte îl spijiniseră pe Victor Ponta".

Premierul Victor Ponta ar putea pierde sprijinul politic al PSD?

 "Este posibil acest lucru. Este o situație puțin ciudată pentru România, o țară în care regimul politic este unul semiprezidențial dar cu accent pus pe primu ministru. Primul ministru care nu este liderul partidului de guvernământ este slab. Am avut situații de genul acesta și niciunul nu a terminat în funcție. Gândiți-vă la Radu Vasile sau la Mihai Răzvan Ungureanu. În momentul de față domnul Ponta are într-adevăr o problemă legată de sprijinul partidului, dincolo de declarații. Nu știu cât de repede se va retrage acest sprijin, nu știu dacă se va întâmpla înainte sau după congresul PSD din noiembrie, dar CRED că guvernul este acum mai puțin stabil decât înainte de unde și declarațiile obsesive ale liderilor PSD în ceea ce privește susținerea guvernului. Susținerea guvernului era firească, nu? De ce era trebuiau să sublinieze atât de mult, toți, că acest guvern este sprijinit de către partid. Poate pentru că intenționează să nu îl mai suțină în continuare?"

Moțiunea de cenzură din toamnă poate schimba ceva?

"Liberalii au șansa ca la o moțiune de cenzură în toamnă să preia guvernarea. Nu vor obține voturi de la conducerea PSD , de la diferiți parlamentari PSD este posibil... Gabriel Oprea și UNPR-ul joacă un joc interesant încercând să negocieze cu toate formațiunile politice, ceea ce indică de fapt un fel de sfârșit de perioadă de guvernare și nu cred că dincolo de intersele foarte punctuale ale PSD mai există foarte mulți care să mai sprijine guvernul pentru o perioadă mai lungă de 3-4 luni".

Liviu Dragnea, soluție pe termen lung pentru PSD?

"La PSD este acum o situație de interimat dar pentru congresul extraordinar, când se va alege conducerea partidului, mu măa aștept la schimbări importante pentru că ceea ce își doresc militanții de partid și aleșii locali este să aibă o conducere previzibilă și care să le apere interesele și cred că Liviu Dragnea le apare ca fiind cel mai potrivit pentru acest lucru. Deci este în momentul de față un candidat serios și cu șanse pentru preluarea conducerii partidului în toamnă" declară la RFI politologul Cristian Pârvulescu (AUDIO).

Alegerile de la PSD survin la două săptămâni după Victor Ponta, inculpat pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri, a anunţat, pe Facebook, că se retrage din funcţia de preşedinte al social-democraților.

 
Politologul Cristian Pârvulescu intervievat de Magda Prelipceanu