Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi tensiuni în regiunea Donbas şi la frontierele Ucrainei

Un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi trei au fost răniţi în ultimele 24 de ore în Ucrainei, potrivit unor surse oficiale citate de Interfax. Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lisenko, militarii participau la operaţiunile antiteroriste desfăşurate în regiunea Donbas, împotriva rebelilor separatişti proruşi.

"Unul dintre soldaţii noştri a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi ca rezultat al acţiunilor provocate şi a luptelor din ultimele 24 de ore", a declarat Lisenko în cadrul unei conferinţe de presă din Kiev. Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei a acuzat de altfel în repetate rânduri forţele separatiste de încălcarea acordului de la Minsk din 12 februarie 2015.

În acest context, Departamentul american al Apărării anunţă că va începe să ofere instruire membrilor armatei ucrainene, extinzând actualul program de asistenţă militară, care era limitat la unităţi subordonate Ministerului ucrainean de Interne. "Programul de instruire este parte a cooperării pe termen lung în materie de apărare cu Ucraina şi se va desfăşura la invitaţia Administraţiei ucrainene", a comunicat Departamentul de Stat american. Până acum, misiunea de instruire a Statelor Unite se limita la membrii Gărzilor naţionale, unităţi subordonate Ministerului de Interne. Peste câteva luni, instructorii Pentagonului vor începe să colaboreze cu armata ucraineană. Antrenamentele vor începe în toamna acestui an şi se vor desfăşura în vestul Ucrainei, în apropierea frontierei cu Polonia. Statele Unite oferă serviciilor de securitate ucrainene echipamente militare neletale, în contextul conflictului cu insurgenţii separatişti proruşi.

În fine, să mai spunem că noi tensiuni apar şi la graniţele Ucrainei : Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, susţine că Ucraina ar fi mobilizat aproximativ 7.000 de militari la frontiera cu regiunea moldoveană Transnistria şi ar fi creat mai multe posturi de atac. "În contextul evenimentelor din Ucraina, simţim presiunea unor factori negativi. Unul este concentrarea militarilor ucraineni", a spus Şevciuk într-un interviu acordat postului Rossiia 24. Miercuri, Evgheni Şevciuk a ordonat mobilizarea bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani în contextul temerilor privind izbucnirea unor confruntări armate în Transnistria. Decretul de mobilizare a rezerviştilor a intrat în vigoare imediat şi va fi valabil până la sfârşitul anului 2015. În regiunea separatistă Transnistria este staţionat un contingent rus de menţinere a păcii format din peste 1.000 de militari.