Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi raiduri turce împotriva grupărilor Statul Islamic şi PKK

atac_aerian.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Avioane de vânătoare turce au atacat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, poziţii are grupului terorist Stat Islamic, în Siria, dar şi ale militanţilor kurzi, în nordul Irakului, informează BBC News online. Este a doua noapte consecutivă în care aviaţia militară turcă atacă poziţii teroriste din Siria şi prima în care sunt vizate serviciile de securitate kurde, în nordul Irakului.

Turcia a iniţiat raidurile aeriene la graniţa cu Siria ca reacţie la atacul terorist din oraşul Suruc, soldat cu 32 de morţi şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Este însă prima dată în ultimii doi ani când armata turcă atacă poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan PKK, o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea autonomiei şi care este implicată, de circa un an, în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Aripa militară a PKK a revendicat miercuri uciderea a doi poliţişti turci pe motiv că ar fi colaborat cu organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic.

Anterior, vineri, primul-ministru turc, Ahmet Davutoglu, a promis că astfel de raiduri vor continua. "Operaţiunile începute astăzi nu au caracter exceptional, ele vor continua", a declarat presei acesta. "O spun foarte clar, nu există nicio intenţie a Turciei să ia parte la războiul care durează de patru ani în Siria", a subliniat el pe de altă parte, precizând că e vorba doar de operaţiuni de securizare a frotierelor.

Potrivit unui comunicat emis de biroul premierului Ahmet Davutoglu, avioane de vânătoare F-16 au bombardat zilele acestea mai multe obiective ale grupării Stat Islamic în Siria. Ofensiva a avut loc după o intensificare a violenţelor la graniţa turco-siriană săptămâna aceasta, care a început după un atac sinucigaş cu bombă comis luni în oraşul Suruc din sudul Turciei, soldat cu 32 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Pe de altă parte, o bază militară NATO din sudul Turciei este gata să găzduiască avioanele coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Levant, conform unei discuţii telefonice dintre preşedinţele turc şi cel american. Primul-ministru turc a spus că 297 de persoane, 37 având cetăţenie străină, suspecte de legături cu "grupurile teroriste", militanţi ai grupării Statul Islamic, kurzi sau de extremă stângă, fuseseră arestate vineri de poliţie în treisprezece provincii ale ţării. Autorităţile turce au bombardat vineri dimineaţă obiective ale grupării Stat Islamic în Siria şi au efectuat raiduri împotriva militanţilor organizaţiei extremiste în peste 100 de locuri din Istanbul, relatează BBC News Online.

Aceste decizii intervin în condiţiile în care  a fost criticată că nu depune suficiente eforturi împotriva organizaţiei extremiste, deşi face parte din coaliţia internaţională care luptă contra grupării Statul Islamic.