Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frontierele Turciei, în flăcări

bombe.jpg

Image source: 
AFP

Situaţia devine tot mai tensionată în Turcia unde doi militari turci au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi duminică dimineaţă, într-un atac cu bombă produs în sud-estul ţării, în contextul în care insurgenţii kurzi au semnalat încetarea armistiţiului din cauza raidurilor aeriene turce, informează BBC News online.

Atacul cu maşină-capcană a vizat un convoi militar în localitatea Lice. Atentatul intervine la 24 de ore după ce aviaţia militară turcă a atacat poziţii militare kurde din nordul Irakului, încălcând practic armistiţiul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Atacul nu a fost revendicat, dar insurgenţii PKK au avertizat ieri că vor înceta armistiţiul, care dura de doi ani, după raidurile aeriene turce. « Condițiile privind menținerea armistițiului au fost întrerupte (...), în contextul acestor agresiuni. Avem dreptul să ne apărăm », au declarat Forțele de apărare a poporului (HPG), aripa militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, într-o declarație pe pagina de internet a grupării. Președintele regiunii autonome kurde din nordul Irakului, Massoud Barzani, l-a sunat pe premierul turc, Ahmet Davutoglu, pentru a-și exprima ''nemulțumirea în legătură cu caracterul periculos al situației'', potrivit comunicatului. Davutoglu a afirmat însă anterior că Barzani și-a exprimat ''solidaritatea'', notează AFP.

 Situaţia este cu atât mai dificilă pentru Ankara cu cât acum Iranul a cerut respectarea "suveranității naționale" a statelor în lupta contra terorismului, după bombardamentele Turciei în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe a declarat că "orice luptă contra terorismului trebuie făcută respectând normele internaționale și suveranitatea națională a statelor". "Orice acțiune ce conduce la slăbirea guvernelor naționale poate, de fapt, să încurajeze grupurile teroriste să își realizeze acțiunile criminale", a spus oficialul de la Teheran, una dintre puţinele capitale care mai susţin regimul sirian al lui Bashar al Assad. Putere șiită, Iranul este principalul sprijin regional al guvernelor sirian și irakian, oferind ajutor financiar ambelor țări, unde de asemenea a trimis consilieri militari pentru a lupta împotriva grupurilor jihadiste.

În fine, să mai spunem că, tot la frontierele Turciei, militanți ai Statului Islamic au detonat camioane cu explozibili în două sate din apropiere de orașul sirian Tel Abyad, controlat de kurzi, înregistrându-se victime, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Potrivit OSDO, atacurile au vizat puncte de control ale forțelor kurde în două sate locuite în principal de arabi, situate la sud-est de orașul Tel Abyad. Orașul, un loc strategic din apropiere de granița cu Turcia, a fost cucerit luna trecută de către forțele kurde de la jihadiști, ajutate de lovituri aeriene conduse de Statele Unite.