Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima moschee din Cuba va fi construită de Turcia

ortakoy.jpg

Sursa imaginii: 
http://spiritofdua.com

Turcia vrea să construiască o moschee nu numai în România, ci și în Cuba. Prima moschee din această țară va fi ridicată în curând pe un teren pe care președintele Raul Castro l-a oferit la rugămintea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Acesta a invocat prezența aproape milenară a musulmanilor în Cuba.  Argumentele istorice despre care vorbește președintele turc sunt discutabile.  

  

Totul a început anul trecut, când președintele turc s-a apucat să rescrie istoria Americii, mai precis istoria descoperirii Americii. «Marinari musulmani au ajuns în America în 1178 » a spus el în fața unor diplomați din America Latină, care au fost destul de uimiți să afle asta. Recep Tayyip Erdogan argumentează scoțând în față jurnalul de bord al lui Cristofor Columb care, după cum se știe,  a descoperit Cuba  în 1492. Acolo ar apărea scris că atunci cand a pus piciorul pe pamantul insulei, Columb a văzut o “moschee în vârful unui munte”.  Ca urmare, Erdogan a spus că acea moschee trebuie reconstruita. Erdogan a fost în Cuba și a vorbit despre acest proiect. După câteva ezitări, guvernul cubanez a acceptat și a acordat un teren unde va fi construită o moschee. De construcție ei se ocupă o fundație din Turcia, și anume, Fundația pentru afaceri religioase, care a construit o sută de lăcașuri de cult musulmane în mai multe țări, inclusiv o moschee de cinci mii de locuri în Minsk, în Belarus.     

Potrivit mai multor estimări, numărul musulmanilor în Cuba este mic,  de patru-cinci mii, populația totală a insulei fiind de 11 milioane de locuitori. Președintele turc nu este singurul care vrea moschee în insulă, Arabia Saudita s-a declarat și ea interesată, dar deocamdată încă nu a primit un răspuns.  

Mai mulți istorici i-au reproșat lui Erdogan că se bazează pe fapte neadevărate în argumentația sa. În jurnalul său, Cristofor Columb, nu vorbește despre o moschee care s-ar afla pe vârful unui munte, ci compară acel vârf de munte cu o moschee, ceea ce e altceva.  

Erdogan nu pare însă deranjat de critici și are deja o idee despre cum trebuie să arate moscheea.  După cum se știe, președintelui turc îi place uneori să se erijeze în arhitect- șef, dovadă fiind mărețul și controversatul palat prezidențial inaugurat la Ankara în urmă cu câteva luni.  Recep Taiyp Erogan dorește ca moscheea din Cuba să fie o replică a celebrei moschei Ortakoy, de pe malul Bosforului. O moschee superbă, cu două minarete, Ortakoy  este opera unui arhitect armean din Imperiul Otoman.