Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia continuă să bombardeze poziţii ale organizaţiei Statul Islamic în Siria

Ankara a trecut la acţiune după atentatul de săptămâna trecută din oraşul Suruc, de la frontiera cu Siria şi după ce mai mulţi poliţişti turci au fost ucişi de rebeli kurzi.  

Turcia a ezitat multă vreme înainte de a intra frontal în lupta cu Statul Islamic. Duminică însă, a făcut alegerea. În primul rând a deschis baza aeriană de la Incirlik pentru avioanele coaliţiei, ceea ce înseamnă o scurtătură de câteva sute de kilometri, pentru aparatele americane. Acest gest va mai calma puţin tensiunea dintre turci şi americani, care criticau Turcia pentru lejeritatea de care dă dovada în relaţia cu Statul Islamic : Turciei i se reproşa că nu controlează bine cei 900 de kilometri de frontieră cu Siria, pe unde intrau şi ieşeau atât jihadişti, cât şi arme, petrol de contrabandă, sau vestigii arheologice care erau apoi vândute tot în favoarea Statului Islamic.  Atentatul de la Suruc de acum câteva zile a aratat însă Turciei că există riscul extinderii conflictului chiar pe teritoriul său.

Cinci mii de politişti au început să facă anchete şi arestări pentru a-i identifica pe jihadişti.  Se estimează că între trei şi cinci mii de Turci se află în Siria şi luptă alături de islamiştii radicali.  Turcia încearcă deci acum să îşi securizeze frontiera cu Siria şi nu este exclusă nici o intervenţie terestră în această ţară, chiar dacă operaţiunea e foarte delicată.

În fine, preşedintele turc va profita de aceste probleme şi pentru a încerca să îşi consolideze poziţia politică. După alegerile din iunie, partidul său islamo conservator a pierdut majoritatea absolută şi nu reuseste să contureze un guvern.