Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: Republica Moldova trebuie să iasă din toropeală

Republica Moldova a fost elevul model al Parteneriatului Estic până astă toamnă, iar acum "nu mai citeşte, stă pe maidan". Bruxelles-ul are răbdare, dar există şi un capăt al răbdării. Declaraţiile au fost făcute la RFI de europarlamentarul PPE, Cristian Preda.

Deputatul european spune că "e bine că în urma alegerilor locale, de fapt, s-au trezit din somnul adânc în care căzuseră, iluzia că îi vor susţine comuniştii şi că la fel cum a fost cu pedeseriştii în anul 2000 şi comuniştii moldoveni vor deveni proeuropeni. Din păcate, au existat şi partide europene, care au mizat pe acest calcul. Eu am sugerat la un moment dat că-i o prostie, fiindcă aceşti comunişti ai lui Voronin sunt totuşi mai răi decât comuniştii lui Iliescu din România, de acum 15 ani (...). Au găsit săptămâna trecută această soluţie (Maia Sandu-n.r.), o tânără ministră educată, civilizată, care voia să facă nişte reforme mai decise, adică avea de gând şi la nivelul băncii centrale şi la nivelul procuraturii să taie în carne vie, cum se spune. Bun, partidele când au auzit că vrea să şi pună miniştrii de capul ei au zis nu-i prea bine, ne oprim. Deci după ce au făcut un mic pas în faţă, un pas bun, cred eu, au dat înapoi şi au găsit un politician, Streleţ, dacă vă uitaţi este un produs tipic al politicii post-comuniste de la Chişinău, şi-a început cariera cam când şi-o începea şi Vasile Blaga în România, deci la începutul anilor '90, e cineva care e destul de şters în politica moldoveană (...). Să sperăm că iese totuşi o variantă mai bună de Guvern decât asta susţinută de comunişti".

În opinia lui Cristian Preda, "miza este continuarea parcursului european, fiindcă Moldova a fost între statele Parteneriatului Estic elevul model, a fost până astă toamnă. Astă toamnă deja a făcut un pas greşit cu Guvernul ăsta stupid şi acum sunt semne îngrijorătoare la Chişinău din perspectiva relaţiei cu Bruxelles-ul. Ştiţi cum e, lumea are răbdare, dar există şi un capăt al răbdării şi mie mi se pare că Moldova e foarte aproape de acest capăt al răbdării. A fost elevul bun, care nu mai citeşte, stă pe maidan. Trebuie să iasă din toropeala asta în care s-au instalat. Au nevoie de oameni de curaj şi dacă Streleţ e modificat de funcţie şi devine un om dârz şi curajos, au o şansă moldovenii, dacă va fi un fel de Zinaida Greceanâi pe variantă proeuropeană, Chişinăul stă pe loc".

Potrivit europarlamentarul PPE, "comuniştii moldoveni nu sunt frecventabili, pentru că sunt de fapt obstacole în calea integrării europene şi moldovenii o ştiu. Între timp, din pricina acestor aventuri politice şi opinia publică din Moldova s-a mişcat şi acum riscăm să avem un Guvern proeuropean, dar cu o opinie publică reticentă în privinţa parcursului european. Ăsta este costul pe care-l plăteşti atunci când nu eşti coerent".

Preşedintele Nicolae Timofti a semnat luni seară decretul de numire a lui Valeriu Streleţ în funcţia de premier, după ce acesta a fost propus de către Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova.