Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comuniștii "infiltrează" Partidul Laburist pentru alegerea lui Corbyn

vote-corbyn.jpg

Jeremy Corbyn e sprijinit de comuniști
În cazul lui Corbyn comuniștii folosesc aceleași tactici vechi de un secol
Sursa imaginii: 
communistplatform.org.uk

Mii de militanți ai stângii radicale, inclusiv comuniști, infiltrează Partidul Laburist, în vederea înlesnirii alegerii deputatului de stânga Jeremy Corbyn în funcția de lider al partidului, post rămas vacant ca urmare a demisiei lui Ed Miliband după înfrângerea Laburiștilor în alegerile parlamentare din luna mai, potrivit duminicalului Sunday Times. Corbyn este dat favorit de un recent sondaj de opinie. 

Un deputat Laburist, John Mann, a cerut liderei interimare a partidului, Harriet Harman, să suspende procesul electoral pentru a putea fi verificați noii aderenți.

Potrivit lui Sunday Times, Partidul Laburist a atras 52000 de noi membri după înfângerea în alegeri, la care se adaugă aproape 18000 de simpatizanți înregistrați care plătesc o taxă de trei lire sterline (19 RON), iar sindicatele afiliate Partidului Laburist au atras peste 25000 de membri afiliați.

În acest ritm, până la termenul limită de 12 august Partidul Laburist va atrage 140000 de noi membri și afiliați cu drept de vot (ceea ce ar reprezenta o creștere de 2/3)  în alegerea noului lider într-un scrutin prin poștă care se va încheia pe 10 septembrie, rezultatele urmând a fi anunțate pe 12 septembrie.

Un recent sondaj YouGov îl dădea favorit pe Corbyn (care are sprijinul marilor centrale sindicale) cu 43% din intențiile de vot, urmat de Andy Burnham cu 26%, Yvette Cooper 20% (ambii foști miniștri în guvernele Laburiste înainte de 2010) și Liz Kendall (candidata cea mai de dreapta) 11%.

Dacă se iau în considerare a doua și a treia preferință de pe buletinul de vot Cooper și Kendall sunt eliminate și Corbyn îl învinge pe Burnham cu 53% la 47%.

Au apărut indicații că mulți dintre membrii și simpatizanții recent înregistrați sunt de fapt activiști de stânga: comuniști, troțkiști, ecologiști.

Partidul Comunist al Marii Britanii (CPGB) - un grupuscul mai degrabă nesemnificativ -  recomanda infiltrarea Partidului Laburist ca o mișcare strategică.

Țelul ar trebui să fie nu doar alegerea lui Corbyn ci și transformarea Laburiștilor dintr-un partid burghez al muncitorilor  care servește capitalismul într-un partid care servește clasa muncitoare și cauza socialismului”, se spune într-un apel publicat de oficiosul CPGB Weekly Worker.

Ceea ce are sens din punctul nostru de vedere ca revoluționari este că dacă avem o strategie în raport cu Partidul Laburist, în același fel în care avem o strategie în raport cu sindicatele, atunci trebuie să încurajă oamenii să se alăture Partidului Laburist, să voteze în cadrul Partidului Laburist, să paticipe în cadrul Partidului Laburist”, scria liderul CPGB, Jack Conrad.

Risc de sciziune

Un deputat Laburist spunea că în circumscripția sa circa jumătate dintre membri sunt noi, oameni care n-au mai fost niciodată aderenți, iar unii dintre ei sunt oponenți dinspre stânga ai Partidului Laburist, inclusiv candidați în alegeri din partea Verzilor sau a Coaliției Sindicatelor și Socialiștilor (TUSC).

În ceea ce-l privește, Corbyn a declarat că dorește să fie votat numai de spriinitori veritabili ai Partidului Laburist.

El este cunoscut ca un oponent consecvent al politicilor de austeritate aplicate de guvernul Partidului Conservator, susține majorarea taxelor pentru bogați, naționalizarea transporturilor și utilităților publice și abolirea monarhiei.

Ascensiunea sa fulgerătoare a provocat panică și disensiuni în rândurile Partidului Laburist. Fostul lider și premier în perioada 1997 – 2007, Tony Blair, a spus că cei care spun că votează cu inima susținându-l pe Corbyn ar trebui să-și facă transplant de cord, afirmații calificate drept complet inacceptabile de fostul său adjunct, John Prescott.

Succesul lui Corbyn reamintește de perioada anilor 1980 – 1983, când Partidul Laburist a fost condus de Michael Foot, un politician cu vederi radicale de stânga, care i-a condus pe Laburiști spre cea mai severă înfrângere în alegeri de după 1945.

Partidul Laburist este într-o situație extrem de dificilă, indiferent dacă Corbyn este ales lider sau nu, căci disensiunile din partid dintre moderați și stângiști, ținute sub control timp de peste 20 de ani, au explodat acum în public și riscă să provoace o sciziune cu efecte politice catastrofale pe termen lung.    

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ