Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situația de la Eurotunel produce îngrijorare în Marea Britanie

aglomeratie_m20.jpg

Numărul mare de imigranți ilegali provoacă probleme în transporturile britanice
3600 de TIR-uri așteaptă pe autostrada M20 în Kent ca urmare a dezordinilor de la Calais

Moartea într-un tren pe sub Canalul Mânecii a unui migrant care încerca să ajungă în Marea Britanie a perturbat din nou traficul feroviar și rutier și a ridicat noi semne de întrebare cu privire la efectele acestei situații care durează de mai multe luni. Cabinetul britanic de securitate s-a reunit de urgență miercuri pentru a discuta măsuri de urgență.

Ministrul de interne, Theresa May, care a prezidat ședința în absența premierului David Cameron, plecat în turneu în sud-estul Asiei, a declarat că guvernul britanic insistă asupra instalării unui nou gard de securitate lung de doi kilometri în apropiere de Coquelles, la intrarea pe partea franceză în Eurotunel.

Decesul migrantului – al nouălea din luna iunie încoace al unei persoane care încearcă să ajungă ilegal în Marea Britanie – s-a produs probabil prin strivire la ieșirea unui camion de pe naveta din tunel. Se presupune că era vorba de un bărbat sudanez în vârstă de 25 – 30 de ani.

Potrivit poliției franceze cel puțin 1500 de migranți au încercat în noaptea de marți spre miercuri să forțeze intrarea în tunel pe la Calais.

În zona din apropierea intrării franceze în tunel se află peste 3000 de migranți, majoritatea din Etiopia, Eritrea, Sudan și Afganistan, cu toții doritori să ajungă în Marea Britanie în speranța unei vieți mai bune.

Incidentele din noaptea de marți spre miercuri au perturbat traficul feroviar prin Eurotunel, provocând întârzieri de 1- 2 ore la trenurile de persoane și până la două ore și jumătate la trenurile de marfă - navete.

Mult mai importante sunt perturbările pe autostrada M20, care leagă Londra de terminalul de îmbarcare a vehiculelor auto pe navetele feroviare.

S-au format cozi de mulți kilometri cu 3600 de TIR-uri de marfă la ora actuală, iar poliția a pus în aplicare operațiunea Stack, care constă în închiderea sensului spre coastă al autostrăzii, ceea ce s-a întâmplat în 24 din ultimele 40 de zile.

Întârzieri și pagube

Uneori, acțiunile migranților se suprapun unor proteste ale lucrătorilor francezi de la terminalul ferry din portul Calais, ceea ce paralizează și transportul maritim către portul Dover, pe unde trece jumătate din traficul maritim de scurtă distanță din Regatul Unit.

Nenumărați șoferi de TIR-uri au fost afectați de aceste perturbări provocând pagube enorme, estimate de Asociația Transportului Rutier de Marfă (RHA) la 11 milioane de lire sterline în ultimele două săptămâni.

Săptămânal sunt compromise mărfuri alimentare în valoare de două milioane de lire în portul Dover, datorită problemelor de pe autostrada M20.

Afectate sunt și zecile de mii de persoane care circulă zilnic cu trenul Eurostar sau cu autovehiculele proprii și autocarele pe navetele din tunel sau pe ferry care sunt întârziați sau uneori chiar trebuie să-și anuleze călătoriile. Printre aceștia, din ce în ce mai mulți români care circulă înspre sau dinspre Marea Britanie.

Apropierea weekend-ului 1 – 2 august, tradițional cel al plecărilor masive în vacanță, riscă să îngreuneze și mai mult traficul.

Autoritățile britanice, în frunte cu premierul Cameron, au dat dovadă de moderație și nu au aruncat vina pe autoritățile franceze pentru dezordinile de la Calais care provoacă aceste perturbări.

Această situație însă pune sub o presiune enormă autoritățile locale și poliția din comitatul Kent din sud-estul Angliei unde se află terminalele Eurotunel și portul Dover. Se estimează că economia comitatului a suferit pagube de 33 de milioane de lire anul acesta. 

Dar deputatul Damian Collins care reprezintă circumscripția Folkestone, profund afectată de criză, a fost mai puțin diplomat.

“Parțial e o problemă de aplicare a legii de către autoritățile franceze. Ele au permis în mod deliberat pătrunderea ilegală în Eurotunel. Nu cred că ar proceda la fel de lax în protejarea unui aeroport sau a altor instalații importante de acest gen.” a declarat Collins.    

Liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a cerut guvernului să facă apel la armată pentru restabilirea ordinii la Calais, dacă autoritățile franceze nu sunt în stare.

Liderul eurosceptic a spus că dacă nu se iau măsuri radicale de îndreptare a situației, e doar o chestiune de timp până ce turiști britanici își vor pierde viața.  

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ