Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul nu a luat o decizie în chestiunea ”contractului Mistral” cu Rusia

mistral_2.jpg

Franța încă nu a decis soarta contractului Mistral încheiat cu Moscova
Franța încă nu a decis soarta contractului Mistral încheiat cu Moscova

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a negat informaţiile conform cărora ar fi acceptat să plătească Rusiei despăgubiri pentru anularea contractului privind navele militare Mistral.

Hollande a explicat că deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord, contrazicându-l pe un consilier al preşedintelui Rusiei. ”Discuţiile continuă. Voi lua o decizie săptămânile următoare”, a declarat Francois Hollande într-o conferinţă de presă.

Prima dintre cele două nave militare, Vladivostok, urma să fie predată Rusiei în noiembrie 2014, în timp ce a doua, Sevastopol, ar urma să ajungă în Rusia în toamna anului 2015.

Franţa a anulat vânzarea navelor Mistral Rusiei pe fondul crizei din Ucraina. Contractul pentru vânzarea navelor militare avea valoarea de 1,2 miliarde de euro, iar Rusia a plătit un avans de circa 800 de milioane de euro.

Un consilier al preşedintelui Vladimir Putin spunea recent că Parisul şi Moscova au finalizat negocierile privind suma pe care Franţa urmează să o plătească pentru anularea contractului Mistral. El nu a precizat însă și despre câți bani ar fi vorba.

Contractul ar fi reprezentat cea mai mare vânzare de armament de către un stat membru NATO către Rusia.

Parisul a anunţat la sfârşitul lui noiembrie 2014 amânarea ”până la noi ordine” a livrării navei Vladivastok, ţinând cont de rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Potrivit unei publicaţii ruseşti, Franţa ar fi propus Rusiei să rezilieze în mod oficial contractul de livrare a navelor Mistral şi să-i ramburseze suma de 785 de milioane de euro, deja plătită, cu condiţia să poată reexporta navele de război.

Vânzarea către Rusia a două nave de tip Mistral, încheiată în iunie 2011, în mandatul lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Ele sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere şi/sau tancuri sau pot găzdui la bord un stat major.

Un dosar stufos și tensionat

Dosarul livrării de nave Mistral Rusiei a produs mereu tensiuni diplomatice între Franţa şi Statele Unite. Washingtonul şi-a făcut de mai multe ori cunoscută nemulţumirea faţă de decizia Franţei de a livra nave Rusiei. Nu este momentul potrivit pentru această afacere, anunţa public diplomaţia americană. Franţa se arăta din ce în ce mai iritată de aceste declaraţii şi a ripostat - Parisul nu primeşte ”lecţii de fermitate” de la nimeni.

Şi totuşi, de ce este Washingtonul atât de panicat când vine vorba de onorarea unui contract încheiat de Franţa cu Federaţia Rusă încă din 2011?

Declaraţiile publice ale diplomaţiei americane pe acest subiect au fost dese şi tot mai dure. ”Ne-am exprimat de mai multe ori pe lângă Guvernul francez îngrijorările legate de această vânzare şi nu credem că este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, ţinând cont de acţiunile Rusiei vizând destabilizarea vecinilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.