Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA încearcă să liniștească țările arabe în legătură cu acordul nuclear cu Teheranul

kerry_egipt.jpg

John Kerry explică țărilor arabe acordul nuclear cu Iranul
John Kerry explică țărilor arabe acordul nuclear cu Iranul
Sursa imaginii: 
Reuters

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, aflat în vizită oficială la Cairo, prezidează astăzi, alături de ministrul egiptean de externe, discuțiile din așa numitul ”parteneriat strategic” între cei doi aliați.

Egiptul este prima etapă a unui turneu care îl va purta pe Kerry, până pe 8 august, în țări din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud-Est Luni, John Kerry se va afla la Doha, în Qatar, unde se va întâlni cu omologii săi din statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, în tentativa de a calma temerile acestor țări față de acordul privind programul nuclear iranian, încheiat la 14 iulie la Viena.

De asemenea, Kerry va avea o întrevedere cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, referitoare în special la situația din Siria.

Turneul lui Kerry nu va cuprinde însă Israelul, pe fondul răcirii evidente a relațiilor între cele două state, mai ales după acordul cu Iranul, denunțat cu vehemență de statul evreu.

Precedenta reuniune în cadrul ”parteneriatului strategic” dintre SUA și Egipt a avut loc în 2009. Relațiile Washingtonului cu Cairo, un aliat-cheie în regiune, s-au răcit după răsturnarea de către armată a fostului președinte islamist Mohamed Morsi în iulie 2013, urmată de reprimarea sângeroasă a susținătorilor acestuia.

Ulterior, relațiile au intrat pe un curs de normalizare, la sfârșitul lunii martie președintele american Barack Obama anunțând ridicarea interdicției asupra livrării de armament către Egipt în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari.

În afara cooperării militare, relansată în contextul luptei duse de armata egipteană împotriva grupărilor jihadiste din Sinai, John Kerry și adjunctul său pentru drepturile omului, Tom Malinowski, vor face referire și la ”îngrijorările” Washingtonului legate de ”chestiunea drepturilor omului”, a indicat un diplomat american.