Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă o porțiune de gard se ridică la granița Ungariei cu Serbia

Armata ungară a început să ridice o nouă porţiune a gardului de la frontiera cu Serbia. Măsura a fost luată pentru a opri intrarea în ţară a imigranţilor clandestini.

În Ungaria armata a început să pună stâlpi de oţel în pământ, într-o zonă în care terenul a fost nivelat săptămâna trecută. Un purtător de cuvânt al Guvenului, a declarat anterior că suma de 21 de milioane de euro alocată deja ridicării gradului şi construirii unor centre temporare de primire a imigranţilor urmează să fie suplimentată cu 71 milioane de euro.

Premierul Victor Orban anunţa la sfârşitul lui iulie că termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de cosntruire a gardului a fost devansat, din toamnă, la 31 august. El afirma că Budapesta se aşteaptă că pătrunderea imigranţilor clandestini pe teritoriul Ungariei să scadă ulterior la o şesime sau o şeptime din numărul actual.

Criticile internaționale la adresa Ungariei continuă să apară. Reprezentantul la Belgrad al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, a atras atenţia că “Serbia este o ţară democratică, aflată în inima Europei”, căreia nu ar trebui să-i fie blocate graniţele.

Replica oficială a Serbiei faţă de intenţia Ungariei de a ridica zid la frontiera comună a venit din partea premierului Aleksandar Vucic care s-a declarat foarte surprins de gestul Budapestei și a subliniat că Belgradul nu are intenţia de a face acelaşi lucru la frontiera cu Macedonia.

Serbia este o ţară de tranzit pentru imigranţii clandestini care vor să ajungă în statele UE din centrul Europei. Dar potrivit guvernului de la Belgrad, cei mai mulţi imigranţi clandestini intră în Serbia venind din Bulgaria şi din Macedonia.