Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: O etapizare a reducerii TVA ar fi necesară

kelemen_hunor_etapizare_reducerii_tva_necesara.jpg

Kelemen Hunor, în studioul RFI (arhivă)
Kelemen Hunor, în studioul RFI (arhivă)

Ministrul de Finanţe sau premierul trebuie să demonstreze cu cifre exacte că nu există nici un risc în privinţa măsurilor fiscale propuse. Iată ce spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El crede că ar fi o idee bună o reducere a TVA-ului în etape.

Kelemen Hunor va propune o etapizare a reducerii TVA-ului, la consultările cu PNL şi PSD pe tema Codului Fiscal: "S-ar putea să ne gândim la o etapizare a reducerii TVA-ului, important este să fim prudenţi, important este să nu punem în pericol ceea ce am realizat în anii care au trecut, pentru că aici a fost un sacrificiu comun şi sacrificiul cetăţenilor nu trebuie aruncat la coş, nu ar fi corect, nu ar fi normal. De aceea, eu cred că se poate gândi la o etapizare în ceea ce priveşte reducerea TVA-ului, de la 24 la 22 sau la 21 şi să vedem dacă bugetul rezistă, dacă veniturile nu scad, dacă se poate fiscaliza o anumită parte a economiei care nu este fiscalizată, prin reducerea TVA-ului, dacă putem într-adevăr să accesăm şi suntem în stare să accesăm fondurile europene pentru investiţii, pentru că aici avem o problemă, noi nu folosim aceste fonduri europene pentru investiţii, atunci putem să trecem la etapa a doua a reducerii TVA-ului".

Preşedintele UDMR spune că Eugen Teodorovici sau Victor Ponta trebuie să vină cu cifre exacte la consultările cu partidele: "Trebuie să vină ori ministrul de Finanţe ori premierul şi trebuie să ne arate cu cifre exacte, cu venituri, cu cheltuieli şi cu proiecţia pentru următorii doi ani, cel puţin, că nu există nici un risc. Eu nu pot să spun în acest moment că există sau nu există, dar sunt voci, de la guvernatorul Băncii Naţionale până la alţi oameni lucizi, care spun că ar exista totuşi un risc destul de mare, dacă noi reducem brusc TVA-ul cu cinci puncte procentuale, să nu avem veniturile necesare, să crească deficitul bugetar şi aşa mai departe".

PNL propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări pe tema macrostabilităţii economice.

 
Kelemen Hunor, despre consultările privind Codul Fiscal