Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra afectată de a doua grevă la metrou în patru săptămâni

greva_metrou.jpg

Autobuze luate cu asalt de călători
Greva metroului a obligat călătorii să se îndrepte spre autobuze
Sursa imaginii: 
www.metro.co.uk (Lucy Young)

Transportul în Londra a fost grav afectat de greva metroului, declanșată miercuri după amiaza, care va dura până vineri dimineața, a doua acțiune de protest de acest fel în mai puțin de o lună. Sindicatele au declanșat greva în semn de protest față de modul în care Transport for London (TfL) intenționează să introducă circulația de noapte a metroului la sfârșit de săptămână.

 

Miercuri la ora 22 nu mai circula niciun tren și toate cele 270 de stații de metrou câte numără rețeaua londoneză erau închise, iar joi situația va continua, așa cum s-a întâmplat și în 8 - 9 iulie, când transportul în capitala britanică a fost grav perturbat de greva declanșată de toate cele patru centrale sindicale din transport.

Circa 4,5 milioane de persoane folosesc zilnic metroul și cu toate că TfL a pus în circulație 200 de autobuze suplimentare Londra a fost aruncată în haos, cu sute de mii de lucrători care încearcă să ajungă acasă sau la lucru și cu alte sute de mii de turiști în sezon de vârf prinși în aglomerații uriașe.

Sindicatele acuză TfL că vrea să impună condiții de lucru inacceptabile, care vor ruina viața socială a angajaților prin numărul schimburilor de noapte pe care vor trebui să le efectueze.

Conducerea TfL spune că a oferit condiții extrem de generoase celor care vor lucra noaptea, pe lângă sporuri salariale oferind opțiunea conducătorilor de trenuri de a lucra sau nu noaptea.

Salariul unui astfel de cunducător calificat este de 50000 de lire sterline (315000 RON) pe an, de aproape două ori venitul mediu din Marea Britanie și cu 50% mai mare decât salariul mediu în Londra. 

Primarul Londrei, Boris Johnson, căruia îi este subordonat TfL a calificat oferta către angajați ca fiind foarte corectă și generoasă și a spus că nu va aproba mai mulți bani. 

TfL plănuiește ca cinci linii de metrou să circule pe tot parcursul nopților de vineri și sâmbătă, începând cu 12 septembrie anul acesta.

 

 

 

 

 

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ