Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal fără precedent în Germania, încheiat cu demiterea procurorului general

range.jpg

Procurorul general federal Harald Range a fost demis în urma scandalului
Procurorul general federal Harald Range a fost demis în urma scandalului
Sursa imaginii: 
Reuters

În Germania, procurorul general federal a fost demis de ministrul Justitiei. Totul s-a petrecut în urma scandalului declanşat de acuzatiile de tradare formulate de procuror la adresa unui blog care a publicat documente ale serviciilor secrete.

Toată disputa s-a iscat după ce blogul Netzpolitik.org a publicat documente prezentate ulterior ca fiind secret de stat, fapt pentru care a fost demarată o anchetă. Joi, blogul a dezvaluit ca această ancheta mentioneaza acuzatia de tradare impotriva a doi ziaristi. Informatia a declansat proteste vehemente din partea presei si a unor politicieni care acuza Justitia de cenzura.

Ministrul Justitiei, Heiko Maas, a criticat la rândul său aceasta ancheta condusă de procurorul Harald Range. Acesta a declarat în apărarea sa că un expert independent a apreciat ca documentele publicate de blog reprezinta un secret de stat, fapt susţinut şi de seful informatiilor interne si care ar fi constituit un argument suficient pentru demararea anchetei. Harald Range spune ca a informat ministerul Justitiei, care i-ar fi cerut "sa puna capat imediat" anchetei.

Range spune ca a respectat decizia, dar l-a acuzat totodată pe ministrul Justitiei, Heiko Maas, de "atac intolerabil impotriva independentei justitiei". El a subliniat ca libertatea presei si cea de expresie reprezinta valori importante, dar "aceasta libertate, inclusiv pe internet, nu este nelimitata".

Întreaga dispută s-a încheiat rău pentru procurorul care a demarat investigaţia asupra jurnaliştilor şi care l-a criticat pe ministrul Justiţiei pentru oprirea anchetei. Harald Range a fost demis din funcţie de şeful Justitiei, Heiko Maas, în timp ce presa germană remarcă faptul că natura acestui scandal este fără precedent în ultimele decenii din istoria Germaniei.