Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Navele franceze Mistral : Canada, India sau Brazilia printre posibilii cumpărători?

mistral.jpg

AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

Avem două nave militare, ce facem cu ele ? aceasta e întrebarea pe care și-o pune azi statul francez după ce a fost anulat contractul de vânzare a navelor de război Mistral către Rusia.  Parisul a  dat înapoi Rusiei ceva mai mult de un miliard de euro, dar acum trebuie să găsească o soluție pentru cele două vase. Luca Niculescu ne vorbește despre opțiuni.

« Navele trebuie vândute cât mai repede »  iată ce a declarat președintele Francois Hollande, după ce anunțase că Franța a ajuns la o intelegere cu Rusia.  În treacăt fie spus, decizia guvernului de stânga de a nu mai vinde cele două nave Rusiei a stârnit proteste din partea opoziției de dreapta. « Este o zi de doliu pentru independența noastră națională », spune fostul ministru Thierry Mariani, care îl acuza pe Hollande că a devenit « vasalul americanilor și al europenilor». Un alt deputat de dreapta remarcă paradoxul situației : « Franța refuză să vândă cele două nave Rusiei, dar vinde Quatar-ului avioane de luptă Rafale » . Există însă și oameni de dreapta care felicită guvernul francez, unul dintre ei fiind fostul comisar european Michel Barnier,  care laudă guvernul de la Paris pentru « gestul european » și pentru atitudinea « coerentă » cu sancțiunile decise la adresă Rusiei.  

Polemica se va stinge iar navele trebuie vândute. Vândute, sigur, dar cui ? se întreabă Agenția France Presse. Cine are nevoie de două port-elicoptere, de 200 de metri lungime, înarmate până în dinți și pe care intră câteva sute de militari ?  Soluția cea mai simplă ar fi că armata franceză să le cumpere. Armata franceză are deja trei nave Mistral și ar mai putea lua încă două. « Nu e chiar simplu », comentează însă un ofițer superior. E vorba întâi despre constrângerile bugetare.  Armata ar trebui nu numai să le plătească, dar să le pună și în funcțiune, să găsească echipaje, să le întrețină. « E imposibil, în situația actuală a finanțelor franceze, chiar dacă ar fi nevoie de aceste nave ultramoderne » suspină un responsabil din ierahia militară a Franței.  

Derusificare

Ar trebui deci vândute altcuiva. Și înainte de vânzare, ele trebuie « derusificate ». Pentru că fuseseră construite pentru a răspunde specificitatilor marinei rusești : ar trebui demontate unele echipamente,  schimbate  sistemele de comunicare internă și interfața om mașină, toate fiind cu caractere chirilice.  

Potrivit unui responsabil tehnic, adaptarea navelor pentru un nou client ar putea cere investiții de zeci de milioane de euro.  Și apoi, tebuie găsit clientul. Specialiștii estimeaza ca  în următorii zece ani va fi nevoie în lume de 20-30 de nave tip Mistral. Dar doar cinci-șase țări, printre care Canada, India și Brazilia au capacitățile financiare, militare și tehnice pentru a achiziționa astfel de nave. Potrivit unui amiral francez, e nevoie de țări care « au mijloace să achiziționeze vase atât de sofisticate, care au marinari bine formați, și care au și dorință de a interveni ici și colo ».  ȘI mai e ceva. Franța va trebui să învingă și lobby-urile locale ale constructorilor de nave. Pentru că toată lumea asamblează vase acum și e o chestiune de mândrie națională să te lauzi cu vaporul pe care l-ai asamblat tu însuți.  

În concluzie specialiștii cred că Franța își va vinde până la urmă cele două nave, dar va trebui să le reducă prețul pentru a le face atractive, ceea ce ar putea dura ani de zile. Până atunci, Franța va cheltui bani pe ele. Numai întreținerea celor două nave costă aproximativ cinci milioane de euro pe luna.