Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: 75 mil euro pentru dezvoltarea zonelor de la granița româno-sârbă

Uniunea Europeană investește 75 de milioane de euro în regiunile de frontieră dintre România și Serbia pentru protecția mediului. Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente și ecologice. În plus, acesta va oferi cetățenilor oportunități de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea asistenței medicale și un acces sporit la învățământul terțiar.

Potrivit Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, „Peste 2 milioane de persoane care locuiesc în regiune vor beneficia de aceste proiecte, care vor contribui la atingerea obiectivelor Strategiei europene pentru regiunea Dunării.”

Prin această investiție, Uniunea Europeană dorește să creeze locuri de muncă, să îmbunătățească asistența medicală și serviciile sociale, să creeze centre de învățământ superior transflontaliere. De asemenea, se dorește protejarea resurselor naturale, o mai bună pregătire pentru situații de urgență (de exemplu, legate de minerit și activități industriale, poluarea aerului sau inundații) sau creearea de servicii îmbunătățite de trecere a frontierei pentru navetiști.

Programul Interreg IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia acoperă 3 regiuni de frontieră în România și 6 regiuni în Serbia. Regiunile românești vizate sunt  Caraș-Severin și Mehedinți.

Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România.