Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce se întâmplă cu azilanții care fac cerere în Regatul Unit

migranti_calais.jpg

Migranți la Calais
Zilnic sute de migranți forțează perimetrul de securitate de la Calais ca să ajungă în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Getty Images

Recentele dezordini cauzate la Calais de migranți care încearcă să ajungă prin orice mijloace prin tunelul feroviar de sub Canalul Mânecii în Marea Britanie a adus în prim plan chestiunea refugiaților. Deși numărul celor care solicită azil în Regatul Unit nu este mare în raport cu celelalte țări europene, dezbaterea cu privire la numărul și procedura de acordare a azilului s-a intensificat în ultimele săptămâni.

Prim ministrul britanic, David Cameron, a provocat proteste atunci când s-a referit la migranții care încearcă să ajungă în Marea Britanie drept "roiuri". 

La Calais se află un număr estimat între 3000 - 5000 de migranți, majoritatea din Asia și Africa și ținta lor este Regatul Unit. Unii susțin că sunt refugiați politici, fugind de persecuții în Siria, Irak, Sudan, Afganistan sau alte țări unde au loc războaie civile, alții sunt în căutarea unei vieți mai bune sau pur și simplu vor să se alăture unor rude deja aflate în Regatul Unit. 

În cele 12 luni până la 31 martie 2015 25020 de persoane au solicit azil politic în Marea Britanie, pe locul întâi situându-se cei din Eritrea, urmați de Pakistan, Siria, Iran și Sudan. 

În primele trei luni ale acestui ani 7335 de persoane au cerut azil în Marea Britanie, față de 73120 în Germania, 32810 în Ungaria, 15245 în Italia, 14770 în Franța, România situându-se pe ultimul loc între țările Uniunii Europene cu doar 335 de solicitări de azil.

Monitorizarea azilanților

Cei care fac cerere de azil sunt luați în evidență de Ministerul de Interne care le reține datele biometrice pentru a-i putea monitoriza. 

După depunerea cererii care trebuie făcută imediat după sosirea în Regatul Unit, autoritățile vor intervieva persoana solicitantă, cerându-i să prezinte probe, inclusiv documente, în sprijinul afirmațiilor că este persecutată în țara de origine.

Persoanele considerate a avea o cerere legitimă sunt cazate pe cheltuiala statului în locuințe temporare sau în hoteluri, dacă nu se găsesc case și primesc o alocație, care va fi redusă cu circa 35%, după cum a anunțat guvernul, la 37 de lire sterline (233 RON) pe persoană pe săptămână.

Acele persoane care nu sunt considerate a avea o solicitare rezonabilă sunt ținute în case plătite de stat sau în centre de detenție în vederea expulzării.

O cerere de azil are un termen de procesare de șase luni, dar uneori se prelungește datorită apelurilor în justiție. Azilanții respinși sunt ținuți de obicei în centre de detenție până la expulzare.

Persoanele care nu obțin o decizie definitivă mai devreme de 12 luni pot face cerere pentru a obține un permis de lucru. Permisul se acordă numai pentru anumite meserii care sunt deficitare. 

În anul până la 31 martie 2015 40% dintre persoanele care au făcut cerere de azil au primit aprobare sau un altfel de protecție, față de 36% în anul precedent.

Deși regulile Ununii Europene spun că un azilant trebuie să facă cerere în prima țară sigură în care ajunge, în multe cazuri persoanele respective nu mai au documente de identitate și este greu de stabilit pe ce rută au venit. 

Unele persoane care acceptă să plece voluntar dacă nu li s-a acordat azilul dispar și sunt găsite cu greu sau chiar nu sunt găsite cu anii de autoritățile britanice.

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ