Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Ponta: Nu demisionez atât timp cât am susţinere politică

ponta.jpg

Victor Ponta spune că va rămâne prim ministru şi că nu va candida la alegerile pentru şefia PSD
Victor Ponta spune că va rămâne prim ministru şi că nu va candida la alegerile pentru şefia PSD
Image source: 
Wikimedia

Nu demisionez atât timp cât am susţinere politică. Poziţia a fost exprimată luni seară de premierul Victor Ponta. El a precizat, la postul Romania TV, că, în opinia sa, postul de şef al Guvernului este cel mai atacat, dar şi cel mai râvnit.

El a dat un răspuns negativ şi la întrebarea dacă s-a gândit să renunţe la funcţie.

De asemenea, Ponta a menţionat că a avut o discuţie cu colegii de partid şi de coaliţie înainte să plece în concediu şi "lucrurile au fost foarte clare".

"Am avut o discuţie foarte clară în CExN şi cu partenerii mei de alianţă, domnul Oprea, domnul Tăriceanu, Daniel Constantin. Lucrurile sunt extrem de clare. În cazul meu, demisia nu e doar o chestie personală. Este vorba de faptul că funcţia pe care o ocup o ocup nu că am moştenit-o eu din familie, pe persoană fizică, ci că 5 milioane de români au votat cu USL (...). PSD, UNPR, ALDE, minorităţi m-au sprijinit în toată această perioadă", a adăugat Ponta.

Solicitat totodată să precizeze dacă simte presiune pentru a renunţa la funcţie, Ponta a spus că "din prima zi". "Funcţia de prim-ministru, neavând un mandat fix, e funcţia cea mai atacată şi cea mai dorită", a arătat el.

Victor Ponta s-a referit şi la situaţia din partid. Fostul lider al social-democraţilor spune clar că nu va candida la Congresul PSD din această toamnă şi că îl va susţine pe Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte al PSD. Liderul interimar al partidului este "foarte bun" pentru a ocupa această funcţie, a precizat Victor Ponta.

În ceea ce priveşte controversatul cod fiscal, premierul a declarat, referitor la negocierile care urmează să aibă loc între partide pe tema noului cod, că, din punctul său de vedere, "linia roşie" ar fi reducerea la 20% a TVA.

"Dar, dacă îi ajută cu ceva, să revenim la 20% TVA, adică mai scădem 1,8 miliarde de lei (un punct TVA - n.r.) ... În rest, taxa pe construcţii, ok, eu în continuare cred că nu e un lucru rău, de principiu, dar poate că ajută firmele să îşi... Iar impozitul pe dividende e o măsură foarte liberală, adică, să ştiţi, votanţii social-democraţi nu au dividende, dar dacă vor ei să o dea jos şi pe aceasta, PNL-ul... Pentru mine, linia roşie, ca să aibă sens tot ce am muncit până acum, este 20% TVA. (...) Aşa cred eu că e bine", a spus Ponta, la România TV.