Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laburiștii își aleg noul lider pe fondul unei derute totale în partid

labour-leadership.jpg

De la stânga Jeremy Corbyn, Andy Burnham, Yvette Cooper, Liz Kendall
Jeremy Corbyn - primul din stânga - este dat favorit clar de sondajele de opinie
Sursa imaginii: 
www.inagist.com

În Partidul Laburist de opoziție din Marea Britanie începe vineri votarea în scrutinul de desemnare a noului lider, în care favorit este deputatul radical de stânga, Jeremy Corbyn. Perspectiva ca Laburiștii să fie conduși de un stângist a provocat panică în rândurile moderaților care se tem că un lider precum Corbyn va duce partidul la dezastru electoral. 

Buletinele de vot sunt trimise prin poștă și se poate vota și pe internet. Pe buletinul de vot figurează patru nume, pe lângă Corbyn fiind prezenți deputații Andy Burnham, Yvette Cooper și Liz Kendall. 

Un recent sondaj de opinie îl dâdea câștigător pe Corbyn cu 53%, din primul tur de scrutin, fără a mai fi nevoie de numărarea preferințelor exprimate pe buletinul de vot unde cei patru candidați sunt numerotați în ordinea preferințelor.

Au drept de vot membrii de partid, simpatizanții afiliați care plătesc o taxă de trei lire sterline (19 RON) și membrii de sindicate afiliate Laburiștilor care plătesc cotizația politică.

După înfrângerea Laburiștilor în alegerile parlamentare din luna mai și demisia imediată din funcția de lider a lui Ed Miliband circa 250000 de persoane s-au înscris în cele trei categorii din care este compus colegiul electoral, dintre care 88000 trebuie încă verificați. 

Mulți dintre cei care au făcut cerere sunt sprijinitori ai lui Corbyn, cu vederi radicale de stânga (comuniști, troțkiști, ecologiști), ceea ce a dus la cereri către lidera interimară a partidului, Harriet Harman, să suspende procesul electoral. 

Burnham și Cooper sunt foști miniștri în administrațiile Laburiste de dinainte de 2010, iar Kendall, candidata cea mai de dreapta, este văzută ca o continuatoare a fostului premier (1997 - 2007) și lider al Partidului Laburist (1994 - 2007), Tony Blair. 

Blair a avut o intervenție într-un editorial publicat în cotidianul Guardian în care cerea votanților în acest scrutin să nu împingă partidul în prăpastie alegându-l pe Corbyn. 

Fostul premier, care a câștigat în fruntea partidulu trei alegeri parlamentare consecutiv (1997, 2001, 2005) a spus că înfrângerea de anul acesta nu s-a datorat faptului că Laburiștii nu erau suficient de la stânga și că în cazul victoriei lui Corbyn partidul riscă să devină complet irelevant. 

Viraj la stânga

Corbyn, care reprezintă circumscripția Islington North din Londra din anul 1983 este un republican convins, dorește oprirea imediată a politicior de austeritate, renunțarea la submarinele nucleare de tip Trident, naționalizarea căilor ferate și a sectorului energetic și în general sporirea cheltuielilor sociale. 

În domeniul politicii externe, Corbyn e cunoscut ca un eurosceptic, care favorizează relații mai bune cu Rusia, în trecut s-a referit la organizațiile islamiste Hamas și Hizballah ca "prietenii noștri" și a refuzat să se distanțeze de persoane care au făcut declarații antisemite, el fiind un critic constant al Israelului. 

Unii dintre oponenții lui Corbyn din Partidul Laburist vorbesc deja de o lovitură împotriva acestuia în partidul parlamentar în cazul alegerii sale, la câteva luni după aceea. 

Între timp, Partidul Conservator condus de premierul David Cameron păstrează tăcerea, dar în fond jubilează, pentru că un Partid Laburist cu Corbyn în frunte va lăsa un loc liber în centrul eșichierului politic, facilitându-i sarcina la viitoarele alegeri din 2020. 

Un alt pericol pentru Laburiști în cazul alegerii lui Corbyn este acela al scindării, pentru că cei de la dreapta partidului l-ar putea părăsi, dacă noul lider se va dovedi de neclintit. 

Votarea se va încheia pe 10 septembrie, iar rezultatele vor fi anunțate pe 12 septembrie. 

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ