Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fidel Castro pune SUA la zid, într-o zi istorică

fidel_castro_pune_sua_zid_zi_istorica.jpg

Fidel Castro (d), alături de preşedintele bolivian, Evo Morales (mijloc) şi cel venezuelean, Nicolas Maduro (Foto: Reuters/Agencia Boliviana de Informacion)
Fidel Castro (d), alături de preşedintele bolivian, Evo Morales (mijloc) şi cel venezuelean, Nicolas Maduro (Foto: Reuters/Agencia Boliviana de Informacion)

Fidel Castro declară că SUA datorează Cubei "multe milioane de dolari" ca despăgubiri pentru embargoul impus insulei comuniste în 1962. Declaraţia sa vine în contextul dezgheţării istorice a relaţiilor dintre cele două ţări.

Părintele Revoluţiei cubaneze, care s-a retras de la putere în 2006, din motive de sănătate, evocă într-un text publicat de presa locală joi, că "o datorie care se ridică la multe milioane de dolari îi este datorată Cubei, ca despăgubiri, aşa cum a denunţat ţara noastră cu argumente şi cifre incontestabile în intervenţiile sale la ONU".

Afirmaţiile lui Fidel Castro au venit cu o zi înainte de vizita istorică în Cuba a lui John Kerry, prima pe care o efectuează un şef al diplomaţiei americane în această ţară din 1945.

În ciuda reconcilierii, Cuba şi SUA îşi cer reciproc despăgubiri, pentru pagubele produse de embargoul economic impus de americani, respectiv pentru exproprierea bunurilor americane în timpul Revoluţiei cubaneze din 1959.

"Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru pacea şi bunăstarea tuturor fiinţelor omeneşti (...), aceleaşi drepturi pe care le-am proclamat pornindu-ne lupta, aceleaşi care au la bază visurile noastre", spune Fidel Castro.

La evenimentele prin care s-a sărbătorit împlinirea celor 89 de ani joi de către Fidel Castro au participat preşedintele bolivian, Evo Morales şi liderul venezuelean, Nicolas Maduro.