Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul grec aprobă acordul cu creditorii

parlamentul_grec_aproba_acordul_creditorii.jpg

Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Christian Hartmann)
Premierul grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Christian Hartmann)

Parlamentul Greciei a votat vineri dimineaţă acordul încheiat cu creditorii ţării. Dezbaterile intense au durat toată noaptea şi s-au încheiat în cursul dimineţii. Au fost 222 de voturi pentru, 64 împotrivă şi 11 abţineri.

Premierul Alexis Tsipras a supravieţuit cu această ocazie unei revolte în propriul partid, Syriza.

Dezbaterile din Parlamentul grec au fost blocate în cursul nopţii din cauza unor chestiuni de procedură, întârziind votul asupra acordului încheiat cu creditorii ţării.

Premierul Alexis Tsipras le-a cerut practic deputaţilor să aprobe un plan de salvare financiară a Greciei, care presupune o înăsprire a fiscalităţii, o reducere a cheltuielilor publice şi privatizări. Pentru toate acestea, statul elen ar urma să primească un nou împrumut de aproximativ 85 de miliarde de euro, acesta fiind al treilea program de salvare a Greciei.

Una dintre contestatarele lui Tsipras în partidul Syriza este chiar preşedinta Parlamentului, Zoe Konstantopoulou, care a ignorat îndemnurile premierului de a accelera examinarea textului de lege privind acordul cu creditorii.

Documentul trebuia adoptat înainte de reuniunea de vineri a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care urmează să aprobe acordul.