Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord a bombardat Coreea de Sud

Coreea de Nord a bombardat astăzi o unitate militară sud-coreeană aflată în zona vestică a graniţei intercoreene, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând surse militare. Ministerul Apărării nu a confirmat încă informațiile care vin în contextul unei situații deja tensionate între cele două țări după ce Statele Unite și Coreea de Sud au început un exercițiu militar.

La începutul acestei luni, mai multe mine au explodat la granița dintre cele două țări, Coreea de Sud acuzând Phenianul pentru acest incident.

Acum câteva zile, Statele Unite și Coreea de Sud au început un amplu exercițiu militar, perceput de Phenian drept o "declaraţie de război", Coreea de Nord amenințând cu o reacţie militară puternică.

Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani.

Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.

Phenianul consideră însă Ulchi Freedom şi alte exerciţii anuale americano-coreene drept provocatoare şi a ameninţat cu "cea mai puternică reacţie militară", dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.

"Astfel de exerciţii militare la scară largă sunt aproape o declaraţie de război", a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea paşnică a Coreei.