Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Partidele au bătut palma: TVA de 20% anul viitor şi 19% din 2017

Reprezentanţii partidelor au stabilit în urma discuţiilor tehnice de joi ca noul Cod Fiscal să prevadă o scădere a TVA în trepte: 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul anului 2017.

Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului: "Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte. Prima treaptă va fi de 20%, intrată în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%".

Eugen Nicolicea spune că discuţiile tehnice privind Codul Fiscal "au avut succes", iar acum urmează dezbaterile politice, însă formaţiunea pe care o reprezintă consideră că există deja un consens.

"Acele dezbateri politice şi rezultatul final vor fi făcute între partide. Noi am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul şi am socotit că aceste propuneri fac ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal să nu mai existe", declară ministrul delegat.

 

Ce spun liberalii?

 

De partea sa, deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, spune că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte: "Cred că lucrul cel mai important în aceste discuţii este că nivelul de predictibilitate pe care PNL l-a solicitat de când există cerere de reexaminare a Codului Fiscal a crescut şi este în mare parte asigurat. România se apropie, în aplicarea Codului Fiscal, de angajamentul internaţional referitor la deficit bugetar angajat prin Tratatul fiscal. România are începând cu acest Cod Fiscal garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă, asigură condiţii de competitivitate în ceea ce priveşte politică fiscală cu alte ţări din UE".

El precizează că PNL a propus ca în pactul tehnic semnat de reprezentanţii partidelor să fie introdusă prevederea ca Guvernul să prezinte trimestrial Parlamentului execuţia bugetară, pentru a fi o garanţie că se aplică ceea ce este prevăzut în Codul Fiscal, adăugând că toţi partenerii de dialog au fost de acord cu acest lucru.

 

Ce spune ministrul de Finanţe?

 

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, declară că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.

El spune că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este de un miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei va fi de 2,7 miliarde, fără TVA.