Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trupele nord-coreene, "în stare de război"

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat vineri trupelor sale să intre "în stare de război". Decizia vine la o zi după un schimb de focuri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, liderul nord-coreean a ordonat, în cadrul unei reuniuni militare de urgenţă, ca trupele sale să "intre în stare de război" şi să fie pregătite pentru orice operaţiuni militare.

"Comandanţii militari au fost mobilizaţi de urgenţă pentru operaţiuni de atacare a unităţilor de război psihologic sud-coreene, dacă Sudul nu încetează să le folosească", arată sursa citată.

Phenianul este iritat de prezenţa megafoanelor de la frontiera sud-coreeană, care după o pauză de 11 ani, au reînceput să difuzeze mesaje de propagandă împotriva regimului stalinist din Nord.

Armata nord-coreeană a lansat joi rachete peste zona demilitarizată. Phenianul care neagă că a deschis focul spre sud, a anunţat ulterior că obuze sud-coreene au aterizat lângă patru posturi militare, fără a provoca răniţi.

Coreea de Nord a lansat întâi un proiectil, care a aterizat într-un oraş de frontieră sud-coreean, a precizat Seulul. După aproximativ 20 de minute, alte câteva proiectile au căzut în partea sudică a zonei demilitarizate dintre cele două Corei. Armata sud-coreeană a răspuns, lansând zeci de proiectile de artilerie.

Schimbul de focuri s-a oprit, dar armata nord-coreeană a avertizat că va întreprinde noi acţiuni militare, dacă Seulul nu-şi retrage megafoanele în 48 de ore.